Pátrání po neznámé lidické oběti pokračuje. Badatelé žádají o pomoc

Události: Pátrání po neznámé lidické oběti pokračuje (zdroj: ČT24)

Pátrání po identitě neznámého člověka, kterého nacisté zastřelili společně s lidickými muži, pokračuje. Podle pamětníků to mohl být zemědělský dělník Josef Valeš ze Mšeckých Žehrovic nebo mladík z nedalekých Pcher. Pochybnosti ale trvají. Zájemci se mohou do pátrání zapojit na webových stránkách badatelky Jarmily Doležalové.

Pětasedmdesát let od vyhlazení Lidic známe jména všech mužů, které tehdy nacisté popravili. Až na jednoho. Z vesnice zřejmě nepocházel a přijel do ní až těsně před tragédií. Nacisté Lidice srovnali se zemí v červnu 1942 jako pomstu za atentát na Reinharda Heydricha. Muže popravili a ženy poslali do koncentračních táborů, stejně jako většinu dětí.

Některé indicie naznačují, že zastřeleným mužem byl Josef Valeš ze Mšeckých Žehrovic. Na památníku padlým na návsi v Žehrovicích je uveden Josef Valeš, na seznamu mrtvých lidických mužů z roku 1949 je přitom podobné jméno Josef Vališ. Podle seznamu se narodil 24. března 1895 ve Mšeci, byl ženatý a truhlář. „Není tady víc informací, protože nebyl lidický občan,“ říká k tomu historička Gabriela Havlůjová.

Dalším kandidátem na neznámého zastřeleného je mladík ze Pcher, který ve vsi hledal pomoc u příbuzných. „Za jakých okolností to probíhalo, nevíme. Víme jen, že té pomoci se mu nedostalo, protože byl popraven stejně jako ostatní lidičtí muži,“ uvedla Gabriela Havlůjová.

Podle badatelky a publicistky Jarmily Doležalové z Ležáků jsou však obě stopy slepé, zastřelený muž musel být ještě někdo další. „Ten neznámý měl 9. června 1942 začít pracovat a měl být ubytován u sedláka Štěpána Kotmela z Lidic, číslo popisné osm,“ tvrdí Jarmila Doležalová.

K pátrání po neznámém zastřeleném se lze připojit na jejích webových stránkách. „Pokud má nějaký divák informaci, o které si myslí, že by nás posunula dál, tak ho poprosím, aby se podíval na naše stránky,“ zve Jarmila Doležalová další pátrače, kteří budou hledat 173. lidickou oběť.