Za požárem ve Zvoli je zřejmě závada elektroinstalace, bourání haly už začalo

Požár haly ve Zvoli způsobila zřejmě závada na elektroinstalaci, demolice už začala (zdroj: ČT24)

Požár montážní haly ve Zvoli u Prahy, při kterém přišli o život dva lidé, pravděpodobně způsobila závada na elektroinstalaci. Směřuje k tomu dosavadní vyšetřování. Škoda na majetku byla vyčíslena na 100 milionů korun, demolice ohořelé haly už začala.

Škody po rozsáhlém požáru zaměstnanci demoliční firmy likvidují postupně. Jako první se musí odvézt sutiny uvnitř spáleniště, pak začnou s demolicí obvodových zdí.

„Stržení budovy je otázkou několika minut. Aby spadla zeď, přestala být nebezpečná a přestala ohrožovat okolí. Akce bude rozdělená na dvě části – bourání haly a její odklizení a pak bourání administrativní budovy,“ popisuje starosta Zvole Miroslav Stoklasa (hnutí Jdeme dál).

Demoliční firma by měla strhnout část haly, kde bývala výroba, do konce týdne. Do té doby bude přilehlá silnice uzavřená. Řidiči tak musí využít objízdnou trasu, která vede obcí.

Podle starosty ale místní křižovatky nejsou přizpůsobené tomu, aby jimi projížděly kamiony a linkové autobusy. „Je to obytná zóna, kde by se měla dodržovat rychlost 20 km/h a dávat přednost zprava,“ říká Stoklasa.

Zesnulého hasiče uctí sirény

Příčinu požáru haly, ve které sídlila společnost zaměřená na kovovýrobu a výrobu nábytku, vyšetřovatelé zatím neznají. Pracují se třemi verzemi.

„Na místě jsme prováděli následující den detailní obhlídku místa požáru a v současné době prošetřujeme příčinu nejpravděpodobnější, kterou se jeví závada na vnitřní instalaci elektriky,“ uvádí krajský vyšetřovatel požárů Libor Pospíšil.

Při požáru zemřel jeden zaměstnanec firmy. Následující den podlehl zranění i jeden ze zasahujících hasičů – pětačtyřicetiletý Jan Odermatt z Radotína. V den pohřbu, tedy ve čtvrtek v 9:55 hodin, se na jeho počest bez upozornění rozezní sirény na území Prahy a Středočeského kraje.