Horská služba v létě vyjíždí hlavně ke zraněným cyklistům. Úrazů je méně než v zimě, jsou ale vážnější

Jen v okolí Lipna už členové horské služby ošetřili 200 úrazů (zdroj: ČT24)

Horská záchranná služba má kvůli hezkému počasí a velkému počtu turistů dost práce i v létě. Přestože je méně úrazů, než v zimě, bývají často vážnější. Horská služba zasahuje zejména v místech, kde je pro sanitky nepřístupný terén. Nejvíce zraněných bývá na Šumavě – letos už museli členové horské služby v okolí lipenské nádrže pomáhat 200 zraněných.

Počet zásahů je přibližně dvakrát vyšší než v jiných horách v Česku. Může za to zejména velké množství turistů na kolech a bruslích. „Nejčastěji dojde k nějakému pádu, ať už je to nezvládnutím rychlosti, nebo techniky jízdy,“ uvedl záchranář Aleš Fejfar.

Ke kolům a koloběžkám sice půjčovny nabízí i helmy, dospělí ale nemají povinnost je nosit. V létě jsou prý navíc úrazy často vážnější než v zimě i proto, že sportovci nepadají do měkkého sněhu. Následkem jsou pak odřeniny, ale i zlomeniny nebo úrazy kloubů.

Horští záchranáři ovšem nezasahují jen u úrazů pěších turistů či cyklistů nebo při pátrání po ztracených lidech. Stále častěji totiž poskytují zdravotnickou pomoc i u dopravních nehod a ojedinělé nejsou ani výjezdy při zhoršení zdravotního stavu či úrazu místních obyvatel.

Horská služba na Šumavě zasahuje v Plzeňském a Jihočeském kraji na celkovém území 1068 kilometrů čtverečních. V posledních letech tam mají profesionální a dobrovolní horští záchranáři ročně přes tisíc zásahů, ještě v roce 2003 jich přitom byla přibližně polovina.

Spolu s počtem výjezdů ale vzrůstá i počet členů horské služby – v místě působí 13 profesionálních a 36 dobrovolných členů spolu se třemi lékaři.