Západ Čech zasáhly silné mrazy, na Domažlicku naměřili minus 20 stupňů

Až na minus 20 stupňů Celsia v pátek klesly teploty v Plzeňském kraji. Meteorologové tuto hodnotu naměřili ve Staňkově na Domažlicku, o stupeň tepleji bylo v Dobřanech na Plzeňsku a ve Stříbře na Tachovsku naměřili minus 18 stupňů. Na pokoření regionálních teplotních rekordů to ale nestačilo, řekla Jana Stacke z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Páteční minima ze Staňkova nepřekonaly ani teploty mrazových kotlin na Šumavě, kde často meteorologové měří rekordní hodnoty. Na Rokytské slati přístroje ukázaly 14 stupňů pod nulou a na Březníku minus 17 stupňů. Podle Stacke klesly teploty níže ve Staňkově či Dobřanech, kde bylo na rozdíl od Šumavy jasno.

Na Tři krále bylo v Plzeňském kraji nejchladněji v roce 2002, kdy na šumavském Březníku klesla teplota na minus 30,6 stupně Celsia a v Horské Kvildě na minus 28,2 stupně. Z nížinných oblastí kraje bylo 6. ledna nejchladněji v roce 2004 v Nepomuku – 24,5 stupně pod nulou.

Chladné počasí bude v kraji pokračovat, ještě o něco větší mrazy meteorologové očekávají v noci na sobotu, kdy by měly teploty opět klesnout až k minus 20 stupňům. Vítr už se v kraji většinou uklidnil.