Starosta Dvora Králové podepsal s investorem jinou smlouvu, než schválili zastupitelé

Starosta Dvora Králové podepsal smlouvu s investorem v jiném znění, než schválili zastupitelé (zdroj: ČT24)

Starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO) podepsal smlouvu o budoucím prodeji průmyslové zóny s majitelem jaroměřského Karsitu Františkem Řípou. Smlouva se ale liší od té, kterou v létě schválili městští zastupitelé. Ti se teď chybu snaží napravit schválením správného dodatku.

„To je zásadní pochybení pana starosty. Nebylo to korupční jednání? Byla to jen lajdáckost, lehkovážnost? Nebo co za tím máme vidět?“ ptá se zastupitel Jan Bém (ODS).

„Já jsem samozřejmě (smlouvu) nepročítal slovo od slova. Ani Karsit si toho nevšiml, ani jedna strana si toho nevšimla,“ uvedl starosta Jan Jarolím (za ANO).

Ve smlouvě, která má pro město hodnotu 18 milionů korun a kterou už radnice zveřejnila v registru, chybělo pět parcel. Ty řeší napojení továrny na silnici. Proto starosta podepsal smlouvu novou, opravenou, a zastupitelé schválili dodatky.

„Vyzval jsem dokonce pana starostu, jestli by neměl zvážit rezignaci, protože toto se tady v životě nestalo,“ říká Jan Bém. „Nemyslím si, že by to byl problém,“ reagoval starosta.

O zónu usilovala i Juta. Šanci nedostala

Karsit chce v průmyslové zóně u Dvora Králové postavit továrnu za tři miliardy korun pro 300 zaměstnanců, podobnou té v Jaroměři. Podle majitele firmy Františka Řípy bude stát v roce 2018.

O část zóny usilovala také místní textilka Juta, ale radní ji odmítli. „Město mělo využít dvou zájemců a mělo je nechat soutěžit o nejlepší cenu. Tento proces nezvládlo,“ tvrdí majitel Juty a senátor Jiří Hlavatý (ANO).

Pracovní nabídku od investora Karsitu podle svých slov zvažuje jeden ze dvorských radních – Jan Kříž z hnutí ANO. Smlouvu s Karsitem přitom schválili zastupitelé rozdílem jediného hlasu.