Zámek Pyšné princezny čekají rozsáhlé opravy. Platit se budou hlavně z evropských fondů

Zámek v Telči čekají rozsáhlé opravy (zdroj: ČT24)

Deset z šestnácti podaných. Tolik uspělo žádostí o evropské dotace na obnovu památek z pera Národního památkového ústavu. Získal tak přes 1 a půl miliardy korun. Nejvíc pro zámek v Telči na Jihlavsku. Do čtyř let dorazí z evropských fondů 180 milionů korun, dalších 31 ze státního rozpočtu.

Na zámku v Telči se natáčely pohádky jako Pyšná princezna nebo Princezna ze mlýna. Po konci turistické sezony však do zámecké zahrady nepřijedou filmaři, ale dělníci. I díky penězům z evropských dotací začnou památku opravovat.

Práce se nevyhnou ani hlavnímu nádvoří, rekonstruovat se musí řada prvků. „Fasády i kanalizace, bude se kopat vodovod a elektrika,“ vyjmenovává správkyně depozitáře telčského zámku Lucie Norková.

Změny se dočkají i prohlídkové trasy uvnitř zámku. Na zdobený kazetový strop z 16. století průvodci nezapomínají návštěvníky upozornit, není ale v dobrém stavu. „Kazetový strop a dřevěné trámy nad ním se budou také restaurovat, protože jsou napadeny červotočem,“ potvrdila Norková.

„Statika je tady narušena hned na několika místech, je potřeba to vyspravit, hlavně dřevěné stropy,“ doplnil ji kastelán zámku Bohumil Norek. Rekonstruovat se ale budou i prostory, do kterých návštěvníky prohlídková trasa zatím nezavede, například zámecký pivovar. 

Opravy by měly co nejméně zasáhnout do původního stavu. „Budeme opravovat elektriku a pak lokálně konzervovat a opravovat,“ řekla manažerka projektu oprav Jana Chmelová. I park, kde pyšná princezna Krasomila házela míč princi Miroslavovi, nezůstane bez úprav. Renovovat se bude kašna i arkády.

„Velmi rádi bychom tímto projektem zvýšili návštěvnost a atraktivitu města,“ říká generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Telč přitom už vloni zaznamenal největší návštěvnost v historii, přijelo přes 100 tisíc lidí. Práce na opravách by měly začít příští rok.