Kvůli angličtináři s tuberkulózou musí stovky dětí na rentgen plic

Na 350 žáků ze základních škol v Měříně a v Polné na Jihlavsku musí projít testy na TBC, vysočinští lékaři hovoří o největší preventivní akci za několik desítek let. Plošné vyšetření zapříčinil lektor angličtiny, který se z otevřené tuberkulózy léčí na plicním oddělení jihlavské nemocnice.

Lektor angličtiny z jihoafrické Zambie učil v loňském školním roce několik týdnů čtvrtou a pátou třídu základních škol v Polné a Měříně. Ve stávajícím školním roce s ním školy smlouvu neobnovily, muž ale nedávno skončil s otevřenou tuberkulózou v nemocnici v Jihlavě, a protože je tuberkulóza infekční nemoc, musí na vyšetření všechny děti, které s ním při vyučování přišly do styku.

Stovka dětí z Měřína a 250 žáků z Polné podle lékařů v přímém ohrožení není, riziko nákazy TBC je velmi malé, a hromadné testování, které pro své žáky organizuje škola v Polné, tak má především preventivní charakter.

Tento týden děti absolvují injekční aplikaci tuberkulinu do kůže na předloktí. Do dvou dní od vpichu by se mělo na kůži projevit, zda je dětská imunita schopná tuberkulózu zvládnout. Následně budou muset podstoupit i rentgen plic.

Tuberkulinové testy organizují nemocnice v Jihlavě a Novém Městě na Moravě, dokonce na to vyčlenily několik zaměstnanců, kteří dojíždějí do Polné a do Měřína testovat žáky ve zdravotních střediscích.