Dočkají se mumie rodu Gryspeků zpřístupnění?

Plzeň - Západočeské Kralovice skrývají ve svých zdech atraktivní turistické lákadlo. Jsou jím zachovalé mumie rodu Gryspeků. Zatím je však veřejnost nemůže spatřit. Občanské sdružení Gryspek sice usiluje o jejich zpřístupnění, ale církev zatím z etických důvodů váhá.

V kryptě pod podlahou kostela sv. Petra a Pavla v Kralovicích se ukrývá dvanáct unikátních zachovalých mumií. Patří rodu Gryspeků a biskupství se brání zpřístupnit je veřejnosti včetně fotografování a natáčení. „Oni nechtějí z hrobu, kde jsou pohřbeni jejich příbuzní, udělat turistickou atrakci,“ říká farář Marek Winiarski. „Je to velký unikát a byla by to v Česku vlastně druhá krypta po klatovské, která by byla zpřístupněna,“ uvádí Marcel Fryček z občanského sdružení Gryspek.  

Klatovské mumie ročně navštíví desetitisíce turistů a občanské sdružení v Kralovicích vidí v neznámých mumiích Gryspeků stejnou příležitost. Mumifikovaná těla by přilákala turisty a vydělala na opravu unikátního renesančního kostela, pod kterým leží. „Byl by to turistický tahák. Nejen kostel, ale i hrobka přivede do Kralovic turisty,“ je přesvědčen Marcel Fryček. „Posláním církve není vydělávat peníze, spíše přinášet Boha lidem,“ zdůrazňuje ale farář Winiarski.  

Sdružení Gryspek v ukazování mumifikovaných těl žádný etický problém nevidí, protože v Klatovech jsou pohřbeni i kněží. Navíc kralovické mumie byly už v devatenáctém století turisty navštěvovány. „Již dříve bylo možné hrobku navštívit. Samozřejmě to vždy bylo tak, že se přišlo na faru a požádal se pan farář,“ popisuje minulou praxi Marcel Fryček.

Pokud se domluví občanské sdružení, církev a rodina Gryspeků budou mumie v kostele zpřístupněny.