Příroda ustoupila kluzišti. Koruny stromů přišly o listí, které by padalo na led

Koruny nad kluzištěm přišly o listí. Stromy opodál se přitom stále zelenají (zdroj: ČT24)

Ručně otrhali listí z několika stromů. Nevšední činností měli pracovníci najaté firmy předejít poškození technologie kluziště na Moravském náměstí v Brně. Holé stromy ale pobouřily část veřejnosti a některé politiky. Případem by se dokonce měla zabývat inspekce životního prostředí.

Jakoby se řídili známým heslem „Zpátky na stromy!“ Pracovníci měli za úkol otrhat listí z korun stromů a razantně tak urychlili biologické cykly. Přirozeně padající listy by totiž způsobily nepořádek na chystaném kluzišti, a možná by ohrozily i začátek fungování atrakce.

Akci spolu s listím odnesly i větve, to už ale pracovníci Veřejné zeleně města Brna stihli napravit. Zásah i tak strhl vlnu nevole na sociálních sítích.

Neobvyklý postup sklidil na sociálních sítích kritiku
Zdroj: Facebooková stránka Události Brno

„Dopředu jsme to konzultovali s dendrologem, ten nám doporučil metodu, kterou by to bylo dobré dělat. Byla to ruční práce, dělalo to několik desítek lidí,“ řekla mluvčí úřadu Brno-střed Kateřina Dobešová.

Politici z magistrátu ale se zvoleným postupem nesouhlasí. „Ta věc je neuvěřitelná. Byla provedena bez vědomí a souhlasu správce. Existují jiné způsoby, jak zabránit, aby listí padalo do kluziště. Třeba speciální sítě, kterými se obalí koruna,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander (Zelení).

Veřejná zeleň města Brna šla dál. Chce, aby správnost postupu prověřila inspekce životního prostředí. Aktuálně ale podle nezávislého odborníka stromům žádné nebezpečí nehrozí.

„V současné době je ukončena vegetace, to je zcela zřejmé. Akáty jsou teplomilné rostliny, listy shazují později, ale neublíží to,“ vysvětlil Jan Šamánek z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. S podobným postupem se ale dosud nesetkal. „Vidím to poprvé. Stromu to neublíží, ale nebudí to dobrý dojem,“ dodal.

Nejde o první kontroverzi spojenou s kluzištěm u sochy moravského markraběte Jošta. Minulý rok kritice čelila reklama na kluzišti, provozovatel dealerovi aut dovolil na kašnu postavit luxusní vůz. Po pár dnech provozu a po vlně kritiky ho ale odtahová firma odvezla.