Procvičovat nejen paměť, ale taky svaly: Senioři mohou využít nové hřiště i kurzy angličtiny

Aktivit pro seniory přibývá (zdroj: ČT24)

Podle odborníků je mentální i fyzický trénink v období stárnutí klíčový. Města a sociální zařízení proto pro seniory vymýšlejí nejrůznější aktivity, třeba v Kyjově vybudovali venku nové hřiště s cvičícími pomůckami. Ve Šlapanicích zase otevřeli kurzy angličtiny.

Doposud mohli senioři v Centru sociálních služeb v Kyjově chodit cvičit jen jednou týdně, a navíc uvnitř. Teď mohou posilovat své svaly a klouby kdykoli. A navíc na čerstvém vzduchu. Třeba Jaroslav Řihánek se celý život živil jako řidič. Proto dnes v 84 letech cvičí hlavně nohy. „Chtěl bych došlapat až do Stavěšic, kde jsme bydleli. I na vojně jsem cvičíval, třeba na nářadí, a tak jsem rád, že je to tady zavedené,“ řekl.

Pracovníci centra se rozhodli využít zahradní prostory a vybudovat hřiště. Chodí na něj nejen senioři, ale i zdravotně postižení nebo starší lidé po nemoci. „Mám pravou stranu postiženou. Když zapomenu tohle cvičení, tak je mi hrozně těžko,“ svěřil se Jaroslav Michalčík. Posilování svalů mu pomáhá nejen s rekonvalescencí po infarktu, ale i jako prevence před vážným zraněním v případě pádu. 

Kromě trénování svalů mohou kyjovští senioři na čerstvém vzduchu hrát i hry. „Plánujeme vybudovat pétanquové hřiště a chceme i společenské hry v nadživotní velikosti, aby se mohly hrát venku,“ vysvětlila sociální pracovnice Marcela Prchalová.

Ke spokojenému stáří vede i cvičení paměti

V Kyjově senioři procvičují tělo, ve Šlapanicích zase mysl. Od třetího zářijového týdne chodí senioři na kurzy angličtiny.

„Chtěla jsem, když jedeme na dovolenou, abych si mohla na letišti přečíst různé názvy, a tak mně to trošku pomáhá. Je mi fajn, že zase chodím do školy a mám spolužáky, chlubím se s tím,“ řekla Anežka Umlášková.

Kladně hodnotí různé aktivity pro seniory i odbornice z geriatrické kliniky. „Mozková buňka se chová stejně jako svalová buňka. Pokud nebudeme používat naše mozkové buňky, tak nám také budou postupně mizet a ubývat a bude se zvyšovat pravděpodobnost poruch paměti a vzniku demence,“ uvedla přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství Hana Matějovská.

Průměrná délka života se v České republice stále prodlužuje a se stárnutím se pojí i fyzické a mentální zdravotní problémy. Právě pravidelný trénink může seniorům s obtížemi pomoci, a navíc jim může přinést i větší soběstačnost.