Ve svačince pro nosály nesmí chybět ovoce ani sarančata

Brno – Sarančata, mrtvá kuřata, ovoce, zelenina. Tak vypadá svačinka pro nosály v brněnské ZOO. Nosáli jsou všežravci a tento pestrý salát jim ošetřovatelé dopřávají dvakrát denně. Při naší další, v pořadí už páté návštěvě si plaché šelmy daly načas, nakonec je ale hlad přeci jen vyhnal ven z jejich ubikace.

„Sarančata jim dáváme živá, aby se trochu zabavili,“ popsala ošetřovatelka Mariana Hubíková. Jinak jim do misky nakrájí pomeranče, banány, jablka i nějakou zeleninu, nejčastěji okurky, papriky a rajčata. V sezoně přidávají do ovocné směsi i slívy nebo hrušky. Nosáli mají rádi maso, proto jim ošetřovatelé pravidelně střídají příděly mrtvých kuřat s kuřecími křídly. Celou misku jim potom zasypou vitamíny. Důležité minerály a vitamíny nosálům dodává i hmyz, který na jejich jídelníčku nesmí chybět. Aby byla strava pestrá, střídají červy, cvrčky a sarančata. 

Ovoce se vždy oplachuje v teplé vodě, aby do sebe zvířata zbytečně nedostávala chemii z postřiků. Mláďatům se ovoce nejdříve loupe, později je jedí i se slupkou. „Jsou to snad ještě větší špindíry než opice. Všude nechávají otisky tlapek, které mají ulepené od ovocné šťávy,“ dodala se smíchem jejich ošetřovatelka. Nosálí máma Zuzanka má v oblibě vejce. Díky svým šikovným tlapkám a čumáku si vejce nejprve rozbije na dvě půlky a vnitřek vylíže. To táta Hubert má nejraději červy. 

NO COMMENT: Krmení nosálů (zdroj: ČT24)

Mláďata začala pevnou stravu přijímat už docela brzy, kdy přesně to bylo, ale nelze určit. „Samice Zuzanka dostávala své jídlo normálně po celou dobu, časem jim začala tahat jídlo dovnitř. Kuře jim vždycky trochu předžvýkala, aby si s něj mohli ukusovat,“ uvedla Hubíková. Dnes už nosálata jedí všechno, co jejich máma, a kojení už je jen doplňkem.