Hluk opět žije přípravami na Jízdu králů

Hluk – Městečko Hluk žije Jízdou králů, výjimečnou událost prožívá opět po třech letech. Dolňácko proto věnuje oslavě tradičního rituálu celé čtyři dny. Slavnosti začaly včera a vyvrcholí v neděli. Staletí stará tradice se na Slovácku zachovala už jen ve Vlčnově a Kunovicích, na Kyjovsku pak ve Skoronicích. Už letos by se Jízda králů mohla prosadit na prestižní seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Dvanáctiletý Přemek Polách se stal nejobletovanějším mužem čtyř a půl tisícového městečka Hluk na Uherskohradišťsku. Ženský kroj mu skvěle padne, Jízda králů nesnese nedodělky. Jarmila Pospíšková zná každý detail tradičního kroje. Po další z mnoha zkoušek ji čekaly hodiny a hodiny příprav. „To máte žehlení, praní, šití,… to sa za den neudělá, ale trvá to delší dobu,“ popisuje s typickým nářečím své náročné poslání. V rodině krále panuje jasná hierarchie příprav. Tatínek vybírá víno pro hosty, ženy se věnují chystání zdobných růží z krepového papíru. Jen mladý král myslí na úplně něco jiného. „Jak pojedeš na tom koni?“ „Mám to natrénováno,“ odpovídá letošní hlucký král Přemysl Polách.

Historie Jízdy králů

Jízda králů má připomínat tajný útěk panovníka v ženských šatech před pronásledovateli. První písemná zmínka o tradici pochází již z roku 1865. Jezdilo se každoročně o svatodušním pondělí. Přetržky se objevily v době světových válek a mezi lety 1930-1933, kdy svět drtila hospodářská krize. Nástup totality a kolektivizace, která začala v roce 1950, odsunula jízdu králů na sedm let do pozadí. Od roku 1965 ji komunisté zbavili  jejího iniciačního smyslu a jízda se stala součástí národopisných slavností.

NO COMMENT: Přípravy na Jízdu králů (zdroj: ČT24)

Městečko Hluk principiálně odmítá zevšednění dávného rituálu, proto se jízda koná jen jednou za tři roky. Na rozdíl Vlčnova, kde se tradice koná každý rok, si v Hluku potrpí na to, aby družina byla na koních od brzkého rána. „Ve Vlčnově je to trošku jinak. Oni sú na koňách až tak o jedenáctej, inak je to stejné, ale to je ten základní rozdíl,“ objasnil místostarosta Hluku David Hájek (nez.). Pokud to jen trochu jde, snaží se v Hluku, aby mladí chlapci ovládali koně bez doprovodu dospělých.

Dolňáci si potrpí nejen na časovou preciznost. Ještě dnes dopoledne finišovali s pověstnými hluckými ornamenty. Jejich zdobnost nepostrádá speciality, které nejsou jinde k vidění. „Na první pohled to poznáte podle černé barvy, která v jiných ornamentech v takové míře není. Pak to jsou také motivy hluckých srdcových růží,“ uvedl k hlucké tradici malíř ornamentů Vladimír Šácha. 

Hlavně aby neunesli krále 

Svého krále si místní mladíci vybírají již dlouho předem. Ten letošní, dvanáctiletý Přemysl Polách, získal důvěru své družiny letos v únoru a stal se tak hlavní postavou Jízdy králů. Král jede na bílém koni, obklopen svojí družinou, která jej chrání před únosem. On i jeho pážata jsou převlečeni do ženských krojů, ostatní jezdci jsou v krojích mužských. Králův kůň má na prsou velké srdce. Všichni koně jsou ozdobeni papírovými růžemi a stuhami, které mají zapleteny do hřívy. Ráno v den jízdy jede kavalérie pro krále a žádá o souhlas rodiče a starostu. Poté již vyvolávají a objíždějí ulice města. Hluckým specifikem jsou „žebráci“. Tito chlapci jdou s průvodem vybaveni proutěnými koši a ukládají do nich dary za vyvolávání, většinou víno a slivovici. 

Samotné jezdce na koních mohou návštěvníci poprvé uvidět ráno na různých místech Hluku, jak zdobí koně, a poté oficiálně o půl deváté před domem rodiny krále. Odtud  král a jeho družina projedou celý Hluk. Ve 13:00 se na dolním konci města začne připravovat krojovaný průvod, který povede na stadion. Právě průvod Hlučanů dokazuje, jak silný vztah má řada místních lidí k tradicím a kolik krásných krojů hlucké domácnosti opatrují.

Hluk je vesnice, která žije folklórem. Pětidenní festival  Dolňáckých slavností písní a tanců je nabitý mnoha akcemi, některé předvedou přespolní soubory, ale mnohé budou dílem samotných Hlučanů. V Hluku působí hned několik folklorních skupin, počínaje soubory pro děti přes Folklorní soubor Dolňácko, ženský soubor Klebetnice, cimbálovou muziku, dechovku až  po mužský sbor.

Program XXI. Dolňáckých slavností písní a tanců v Hluku

  • V pátek u tvrze vystoupí od 20:00 špičkový slovenský soubor SĹUK. V památkových domcích bude hrát od 20:00 do 02:00 hodin cimbálovka Babica.
  • Sobotní dopoledne začne v 9:00 tradičním mezinárodním koštem vína. Ve stejný čas začne v památkových domcích program, věnovaný lidovému ornamentu. Od 14:00 by měli být v Hluku na stadionu všichni příznivci dechovky, začíná tu totiž Slovácký festival dechových hudeb. Vystoupí na něm například Mistříňanka, Šarovec i Moravanka.
  • Neděle bude ve znamení Jízdy králů. Ta začne žádáním o krále u jeho rodičů (ul. Hlavní, č. p. 176), v 9:00 bude jízda žádat o povolení u starosty města na tvrzi, odkud vyjede na jízdu městem. Ve stejný den se v Hluku také koná Festival řemesel a tradic na Ostrožsku.

       Celý program slavností je k vidění zde

Kdo se do Hluku chystá autem, měl by raději zaparkovat na největším parkovišti u Autopalu (nedaleko výjezdu směr Vlčnov a Dolní Němčí). V neděli bude hlavní průjezd Hlukem uzavřený, po vedlejší silnici ale Hlukem bez potíží projedete.