Most Legií i ten Hlávkův se zčásti uzavřely. Odborníci zjišťují, v jakém jsou stavu

Doprava na Hlávkově mostě přes Vltavu a ostrov Štvanici v Praze je o posledním březnovém víkendu zúžena do dvou pruhů z důvodu zatěžovacích zkoušek. Měření začalo v sobotu ráno a potrvá do nedělní noci. Tramvajová linka 14 bude celý víkend most objíždět přes náměstí Republiky a Štefánikův most. Měření a dopravní omezení se týkají i mostu Legií: tramvaje ho objíždí a auta ve směru od Národního divadla mohou projet jen po kolejích.

Kvůli měření je o víkendu pražský Hlávkův most přes řeku uzavřen ve směru z Holešovic do centra. Auta jezdí v obou směrech ve zbylých dvou pruzích. Uzavřen je také jeden z nájezdů na most, a to od nábřeží Kapitána Jaroše ve směru do centra.

Práce na mostu jsou podle Technické správy komunikací (TSK) naplánované na celý duben. Další zkoušky se uskuteční od 2. do 6. dubna v nočních hodinách, takže provoz nijak neomezí, uzavřen bude pouze chodník ve směru do centra.

V pondělí 1. dubna začnou na mostě vrtné práce, které dopravu omezí pouze v místě vrtu, kde auta pojedou přes tramvajový pás. O víkendu 6. a 7. dubna pak při vrtu na konstrukci nad plavební komorou povede doprava asi ve dvacetimetrovém úseku pouze jedním pruhem. Celková diagnostika Hlávkova mostu začala loni v létě, jeho oprava by mohla začít do dvou let.

Most Legií čeká vrt do jedné z podpěr

Dopravní komplikace působí lidem v Praze také diagnostika mostu Legií. V sobotu po něm nejezdí tramvaje vůbec a namísto nich po kolejích projíždí auta ve směru od Národní třídy. V opačném směru se práce automobilového provozu nemají dotknout a přes most se bez problémů mohou dostat také pěší.

Výluka se týká linek 9, 22 a 23. Už v neděli se tramvaje na most vrátí, společně s nimi po kolejích budou jezdit i auta. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Most Legií čeká v sobotu geologický vrt do jedné z jeho opěr, odborníci tím získají materiál k rozboru. „V sobotu od šesté hodiny ranní budeme připravovat vše potřebné k provedení dodatečného geologického vrtu do opěry mostu. V neděli už nás pak čeká jen sanace tohoto zkušebního vrtu,“ uvedl před začátkem měření generální ředitel TSK Petr Smolka.

Data z diagnostiky pro TSK zpracovávají odborníci z Kloknerova ústavu při ČVUT, finální dokument by podle dřívějších informací měl být hotov v polovině roku. Správa komunikací jej potřebuje pro přípravu projektu celkové rekonstrukce mostu, která by mohla začít příští rok. S diagnostikou se začalo loni v létě.

Problémy se stavem mostů se v Praze řeší dlouhodobě, předloni pak v Troji spadla lávka. Připravuje se i diagnostika Palackého, Barrandovského nebo Lanového mostu na Jižní spojce. Špatně je na tom také Libeňský most, kde město připravuje rekonstrukci.