Část metra A byla přes dvě hodiny mimo provoz. Kvůli průsaku vody

Události: Voda zastavila provoz metra (zdroj: ČT24)

Na lince A pražského metra byl v neděli dopoledne obousměrně zastaven provoz mezi stanicemi Náměstí Míru a Petřiny. Důvodem byl průsak vody do kolejiště ve stanici Bořislavka. V poledne byl provoz obnoven. Technici potřebné  místo zatím opravili provizorně, důkladnější opravy udělá dopravní podnik už v neděli v noci.

Metro mezi Náměstím Míru a Petřinami nejezdilo od 9:30. Ve zbylých úsecích linky A zůstal provoz zachován. K poškození tubusu podzemní dráhy a následnému průsaku vody do kolejí došlo podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové zřejmě vlivem těžké techniky nad tunelem metra. „Mohlo dojít k selhání lidského faktoru, mohla být porušena bezpečnost práce, ale mohou tam být i nějaké nestandardnosti ohledně stavební dokumentace,“ zmínila možné příčiny mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Okolnosti narušení tubusu prošetřuje policie. „Zatím nebyla stanovena žádná trestně právní kvalifikace,“ uvedla policejní mluvčí. Dodala, že způsobená škoda se podle prvotních odhadů pohybuje kolem 10 milionů korun. Přivolán byl také statik, aby posoudil rozsah poškození. „Podle odborníků nedošlo k narušení statiky metra, vyšetřování události pokračuje,“ uvedla Policie ČR na svém Twitteru.

V době omezení museli cestují mezi náměstím Míru a Petřinami využívat povrchovou dopravu. Dopravní podnik proto dočasně upravil trasy některých autobusových linek a tramvajové linky 23. Dopravu v úseku Hradčanská–Petřiny posílila náhradní autobusová doprava.