V Bolaticích na Hlučínsku otevřeli nový domov pro seniory. Kapacita se rychle vyčerpala

Chybí místa v domovech pro seniory (zdroj: ČT24)

V Bolaticích na Hlučínsku se otevřel nový domov pro seniory. Postavila si ho obec. Nabídne místa pro dvaatřicet klientů, zájem je ale trojnásobný. Aktuálně čekají v celém Česku na umístění do domovů tisíce lidí. Například v Moravskoslezském kraji to trvá i rok.

V Ostravě bydlela 101letá Emilíe Matějná celý život, místo v žádném domově pro seniory tam pro ni ale nebylo. Na pokoj tak musela čekat osm let, nyní ho získala v Bolaticích. „Nemoc se mi zhoršila, už nemůžu být sama,“ řekla.

Kapacita domova se vyčerpala velice rychle. Zájem má momentálně devadesát lidí, lůžko tady ale mohou poskytnout jen dvaatřiceti z nich. Přihlášky přicházejí z Hlučínska i z celého kraje. Měsíčně vyjde služba zhruba na patnáct tisíc korun.

Obec zaplatila většinu nákladů

Vybudování domova stálo 120 milionů korun, přispělo ministerstvo i kraj. Netradičně ale většinu nákladů zaplatila obec. Ty ostatní v okolí se chtějí inspirovat. „Vzali jsme si pětačtyřicetimilionový úvěr. Nebudeme mít v příštích deseti letech problém se splacením,“ řekl starosta Bolatic Herbert Pavera (TOP 09).

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce nedostatek míst v domovech řešit podporou terénních služeb. Aby mohli lidé zůstat co nejdéle ve svém přirozeném prostředí. „V národním plánu obnovy jsou nachystány investiční peníze, za které je možné dobudovat lůžka jak pro seniory, lidi s demencí, tak právě i pro služby terénního a ambulantního typu,“ řekla náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Šárka Jelínková (KDU-ČSL).

V Česku žije zhruba pětapadesát tisíc lidí v domovech pro seniory nebo v jiných podobných zařízeních. Nových žádostí eviduje Asociace poskytovatelů sociálních služeb až sedmdesát tisíc. Řada lidí si ale podává více přihlášek. Moravskoslezský kraj chce proto vytvořit jednotnou databází žadatelů.