Královéhradecký kraj hledá cestu k zajištění provozu záchytky

Události v regionech: Nejistá budoucnost záchytky v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové je spádová pro celý kraj, její budoucnost je ale nejistá. Ředitel a současně lékař ze záchytky odchází. Nástupce se hejtmanství nedaří najít. Nyní se pokouší získat pro službu nového externího provozovatele.

Každoročně přijme hradecká záchytka přes tisíc klientů. A číslo se stále zvyšuje. „Už nyní, z kraje listopadu, jich máme 1223,“ uvedla zdravotní sestra.

Skoro třicet let se o klienty staral ředitel záchytky a psychiatr Vlastimil Kyral. Nyní ale odchází do důchodu.

Náhradu Královéhradecký kraj ani ve dvou konkurzech nenašel. „Hledáme nový model, jak bychom zajistili provoz záchytné stanice od nového roku. V tuto chvíli máme vypsané výběrové řízení na firmu, která by takzvaně outsourcovala provoz (externě zajišťovala),“ uvedl mluvčí úřadu Dan Lechmann.

Zajistit službu záchytné stanice nařizuje kraji zákon. „Je možností, že pokud nevyjde outsourcing této služby, tak se domluvíme s jednou z našich krajských nemocnic,“ sdělil Lechmann.

Kyral zajištění prostřednictvím externího provozovatele naději nedává. „Nechce to nikdo. Teoreticky, a možná trošku naivně, by bylo nejlepší, kdyby se toho ujala Fakultní nemocnice, protože je to přímo ve městě. Jsou tam veškeré dostupné možnosti vyšetření v případě nějakých komplikací,“ míní. Fakultní nemocnice se ale k návrhu stát se i záchytkou staví zdrženlivě.