Muži, který letos usmrtil v Adršpachu autem dva lidi, soud zpřísnil trest za usmrcení ženy při couvání v roce 2017

Řidič, který v Adršpachu zabil dva chodce, dostal trest (zdroj: ČT24)

Soud v Náchodě poslal do vězení na rok a tři měsíce Jana Července, který před třemi týdny srazil a usmrtil dva chodce v Adršpachu. Trest se ale týká případu z roku 2017, kdy při couvání v Červeném Kostelci usmrtil ženu. Rozsudek je zatím nepravomocný, muž totiž během pětileté zkušební doby spáchal na silnicích dalších pět deliktů, a to i přesto, že měl zákaz řízení. Případem usmrcení chodců v Adršpachu se policie dál zabývá.

Jan Červenec v roce 2017 v Červeném Kostelci srazil a usmrtil ženu při couvání. Za tento čin už dostal podmíněný trest a zákaz řízení, opakovaně ho však porušoval. Jde o stejného muže, který před několika týdny v Adršpachu srazil dva chodce, oba zemřeli. Muž z místa nehody ujel, byl navíc pod vlivem alkoholu. 

„Soud uzavřel, že obviněný nevedl řádný život, rozhodl o přeměně původně podmíněného trestu v trest nepodmíněný,“ sdělil mluvčí Okresního soudu v Náchodě Jan Kučera. Státní zástupce u soudu prohlásil, že pachatel je speciálně závažný recidivista, který je mimořádně nebezpečný.

Policie: Zabránit někomu v řízení? Nemožné

„Ten člověk to opakuje proto, že má takto nastavená svá vnitřní v uvozovkách pravidla. A nedá se říci, že by mu to někdy došlo,“ komentoval chování obžalovaného psycholog Jan Lašek.

Červenec jen během posledního trestu zákazu řízení porušil na silnici pravidla pětkrát.

„Uhlídat“ takového řidiče je však podle policistů nemožné. „Ani s místní znalostí nemůžeme takovému řidiči 24 hodin sedm dní v týdnu zabránit v řízení,“ komentovala mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Hradci Králové Magdaléna Vlčková. 

Jan Červenec je momentálně ve vazbě, za usmrcení dvou mužů v srpnu mu hrozí až šestiletý pobyt ve vězení. Případem se policie dál zabývá.