V Novém Městě nad Metují vzplály chemikálie, jeden pracovník musel do nemocnice

V průmyslovém areálu v Novém Městě nad Metují na Náchodsku zhruba od sedmi hodin ráno hasiči bojovali s požárem. Oheň zasáhl halu s chemikáliemi, výsledky měření Institutu ochrany obyvatelstva však ukázaly, že k ohrožení životního prostředí nedošlo. Jeden pracovník utrpěl popáleniny a záchranáři jej vrtulníkem převezli do nemocnice. Požár způsobil škodu asi deset milionů korun, jeho příčinu hasiči a policie vyšetřují.

K požáru v průmyslovém areálu v Náchodské ulici v západní části města hasiči vyrazili po sedmé hodině ranní. Podle mluvčí hasičského záchranného sboru Martiny Götzové se z místa zpočátku valil hustý dým, který byl vidět z daleka.

Na místě zasahovalo deset profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů s třinácti kusy techniky, z toho bylo jedenáct stříkaček a dva automobilové žebříky. Hasičský sbor vyhlásil druhý nejnižší ze čtyř stupňů požárního poplachu.

Podle Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje byla požárem zasažena hala, jejíž prostor byl určen k chemickému čištění IBC kontejnerů. Část střechy haly se kvůli vysokému žáru zřítila. Kromě haly vzplály také plastové kontejnery uložené venku na nádvoří areálu, zůstaly z nich jen ocelové klece. 

„Požár je pod kontrolou, provádíme likvidační práce,“ uvedl na svém twitterovém účtu HZS Královéhradeckého kraje. Pod kontrolu dostali hasiči oheň asi za hodinu a půl.

Dozor nad požářištěm drží až do večera dobrovolná jednotka hasičů z Nového Města nad Metují, která prostor kontroluje a je připravena zasáhnout, pokud se objeví skryté ohnisko.

K úniku nebezpečných látek nedošlo

Hasiči povolali na místo pracovníky Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdanči s mobilní laboratoří na měření koncentrace zplodin v ovzduší. Monitorovali také případný únik nebezpečných látek do ovzduší a do kanalizace, na čističku odpadních vod a do řeky Metuje. Výsledky všech měření ukázaly, že k ohrožení zdraví obyvatelstva ani životního prostředí v okolí nedošlo.

Škoda se údajně pohybuje okolo deseti milionů korun, hodnoty ve výši dvaceti milionů korun se podařilo včasným zásahem hasičů ubránit. V areálu, který je v sousedství vlakového nádraží, má zázemi i autobusový dopravce Arriva a je v něm také čerpací stanice pohonných hmot. „Autobusy i čerpací stanici se podařilo před požárem uchránit,“ uvedla mluvčí. 

Doprava v Náchodské ulici byla na tři hodiny omezena a řidiči museli objížďkami. Kvůli většímu množství zásahové techniky pomohla s řízením dopravy v okolí policie, jak sdělil hasičský sbor na svém twitterovém účtu. 

Podle Götzové příčinu požáru hasiči a policie vyšetřují.