Městské listí zůstalo v okapu a na střeše. Majitelé zahrady podali na radnici návrh na exekuci

Spor o úklid listí v Chlumci nad Cidlinou (zdroj: ČT24)

Majitelé zahrady v Chlumci nad Cidlinou si stěžují, že město nedostatečně uklízí z jejich pozemku listí, které spadlo ze stromů městské aleje. Podali proto na město návrh na exekuci. O tom, že radnice musí uklízet listí, rozhodl v říjnu soud. Radnice podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

Radnice v Chlumci musí uklízet zahradu Popkových dvakrát měsíčně, odsoudil ji k tomu krajský soud. Třikrát už lidé z Technických služeb listí spadlé z javorů z aleje města zametali. Popkovi nejsou spokojení, stěžují si a navrhli exekuci. Popkovým vadí, že na střeše zahradního domku a v okapu listí zůstalo.

Úklid imisí z pozemku a nemovitostí byl proveden pouze částečně,
Exekuční návrh manželů Popkových (4.10.2021)

„My se ale tam nemáme jak dostat. Já tam svoje lidi nepustím, nemůžu. Bojím se, že když tam někdo vleze, tak se propadne nebo se mu něco stane. Já jsem za ty lidi zodpovědný, takový nesmyslný úklid odmítám,“ řekl starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL).

Své listí uklidíme, jejich tam necháme

Oldřich Popek tentokrát rozhovor odmítnul. K dalšímu úklidu musí lidé z radnice nastoupit do soukromé zahrady za týden. „Když absurdistán, tak absurdistán. Nařídím svým lidem, aby pečlivě sbírali naše listy z javoru mléče, ale nebudeme sbírat jejich listy z javoru ořešáku, protože to je jejich strom. Budeme jako Popelka,“ poznamenal starosta. „Kdybychom měli takhle uklízet u každého, tak bychom to nezvládli,“ řekl Josef Pouk z Technických služeb Chlumce nad Cidlinou.

Za Chlumec se ve sporu postavil Svaz měst a obcí. Radnice podala dovolání k Nejvyššímu soudu a domáhá se zrušení rozsudku krajského soudu v Hradci Králové. Odmítá i exekuci.