„Hmyz je fajnOVY.“ Ostravský spolek rozmístil hmyzí hotely navržené umělci

Na sedmi místech v Ostravě vznikly originální hmyzí hotely vytvořené místními umělci a architekty. Spolek Fiducia tak chce pomocí projektu „Hmyz je fajnOVY“ propojit ochranu přírody s propagací současných ostravských výtvarníků. Poslední z osmi hotelů umístil spolek koncem října v městské části Hrabůvka.

Projekt, na kterém se podílela i ostravská radnice a Ostravská univerzita, má za cíl především zvýšit hmyzí populaci, která v posledních letech razantně klesá. Nové hmyzí domky umístěné na sedmi vybraných místech ale nemají jen pomoci s obnovou biodiverzity, ale zároveň vzdělávat a také sloužit jako estetický prvek v ulicích města.

„Hmyz má velké problémy a pokud s tím něco neuděláme, bude mít velké potíže v budoucnosti i lidstvo. Hmyzí domky jsou velmi bezpečnou formou, jak můžou lidé hmyzí populaci pomoci, protože poskytují úkryt hlavně samotářským včelám a vosám, které se nerojí, nejsou agresivní a nehrozí tak nebezpečí. V našem projektu jsme se navíc pokoušeli i o kultivované zasazení do veřejného prostoru. Proto jsme oslovili ostravské umělce, architekty a designéry,“ popsala vedoucí spolku Fiducia Ilona Rozehnalová.

Hmyzí hotel na motivy kráčejících siluet členů Beatles
Zdroj: ČT24

Domky je tak možné nalézt stylizované do podoby vosích hnízd na staré pouliční lampě, kráčejících siluet členů Beatles nebo dřevěné lodi. V budoucnu plánují členové spolku vytvořit i mapu s konkrétní lokací všech hotelů. Poslední z autorských kusů umístili na konci října členové spolku Fiducia společně s autorem Lukášem Dvorským v Hrabůvce nedaleko gymnázia Františka Hajdy.

„Chodí k nám zájemci a ptají se, kde všude se naše hmyzí hotely nacházejí, že by je rádi navštívili. Za to jsme moc vděční, protože jsme měli z reakcí veřejnosti obavy. Je ale vidět, že se lidé zajímají, a nejspíš tomu napomáhá i netradiční vzhled. Máme na to velmi pozitivní ohlasy. V nejbližší době bychom proto rádi umístili na internetové stránky interaktivní mapu s rozmístěním našich domků, aby si je zájemci mohli najít,“ doplnila Rozehnalová.

Součástí projektu byly i tvořivé dílny pro veřejnost s autory jednotlivých mobiliářů. Zájemci si tak mohli vyrobit menší vítězné verze hmyzích domků a rozmístit je na vlastní balkony nebo zahrady. Podle Rozehnalové by spolek v projektu „Hmyz je fajnOVY“ rád pokračoval, ale kvůli náročné realizaci proběhne další ročník nejspíše až za rok.

„Určitě chceme v naší práci pokračovat. Hmyzí hotely jsou náročné v ohledu vyřizování povolení i samotné realizace ze strany umělců, proto příští rok nejspíš projekt v této podobě neproběhne. Rozvoj hmyzí populace ve městech ale chceme i nadále podporovat například formou broukovišť,“ uzavřela Rozehnalová.