Dvě zahrady za dva domovy. Liberec a hejtmanství dohodly výměnu majetku za tři čtvrtě miliardy

Liberec a kraj se domluvily na převodu majetku za tři čtvrtě miliardy korun (zdroj: ČT24)

Město Liberec a hejtmanství se domluvily na neobvyklé výměně několika institucí. Liberecký kraj od města převezme tamní zoologickou i botanickou zahradu, naopak hejtmanství na Liberec převede domovy seniorů Na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou. K výměně majetku za tři čtvrtě miliardy korun má dojít už s příchodem Nového roku. Změna má nejvíce pomoci zoologické zahradě.

Liberecká botanická a zoologická zahrada patří k nejnavštěvovanějším cílům ve městě. Asi sedmdesát procent návštvníků jsou přitom přespolní. Naopak domovy pro seniory slouží z velké části obyvatelům krajského města. To je hlavním důvodem, proč se město a kraj domluvili na převodu majetku. Obě strany to považují za logický krok.

Výměna všech zmíněných institucí má pomoci hlavně známé zoologické zahradě. „Město Liberec nyní potřebuje, aby se zoologická zahrada začala rozvíjet, rozšiřovat se,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (SLK). 

Liberecký kraj už nyní slibuje velké změny v zoo. „Bude mít větší výběhy pro zvířata a bude moci chovat i nová zvířata. Statutární město teď není ve stavu, aby bylo schopné ufinancovat jak provoz, tak rozvoj zoologické zahrady,“ sdělil náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).  

Na rozvoj zoo by město muselo dát 80 milionů

Kraj počítá se zhruba půlmiliardovou investicí. Součástí darovacích smluv jsou i plochy, kam by se měly výběhy rozšiřovat. Město se chce naopak postarat o klienty domovů pro seniory. Z osmdesáti procent jsou to právě Liberečané. „Do rozpočtu si dáváme dvanáct milionů korun na domov seniorů Na Františkově a naopak nemusíme dávat osmdesát milionů korun na provoz botanické a zoologické zahrady,“ nastínil primátor. 

Opozice ale připomíná, že společně se zoologickou zahradou přijde město Liberec také o budovu kulturního centra v Lidových sadech. Podle zastupitele Josefa Šedlbauera (ZpL) mají město a kraj také zcela odlišné zájmy. „Existuje mnohem lepší varianta, my ji navrhujeme už pět let, a to aby kraj vytvořil účelový dotační fond, kterým by posílal do zoo a botanické zahrady příspěvky,“ dodal. 

Převod majetku už schválili zastupitelé Libereckého kraje. Ti městští by o něm měli hlasovat až na jednání, které se uskuteční na konci listopadu.