Nelegální ubytovna v Hradci Králové obtěžuje místní. Magistrát nemá na její zrušení kompetence

Nelegální ubytovna v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Od začátku prázdnin funguje v průmyslovém areálu ve Svobodných Dvorech v Hradci Králové nelegální ubytovna dělníků. Starousedlíci se snaží přimět úřady, aby ji zavřely. Rvačky a noční zásahy policie jsou tam totiž na denním pořádku. Zatím ale marně.

Obyvatele v hradeckých Svobodných Dvorech vyděsila jednu noc v červenci noční rvačka obyvatel sousedního areálu Ligmet. Jeden z nich zkolaboval a museli ho zachraňovat masáží srdce. „Rozdýchávala ho sousedka. To nás stmelilo a snažíme se proti tomu bojovat, čím to jde,“ popsal místní obyvatel Martin Pávek.

Cizinecká policie zjistila, že dům nemá číslo popisné a jako ubytovna nikdy kolaudovaný nebyl. „Ubytovna je nelegální, a pokud jsou tam ubytováni lidé, je to v rozporu se zákonem,“ řekla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Místní založili na obranu spolek

Místním došla trpělivost a založili spolek, pozvali právníka a klepou na dveře úřadů, aby zasáhly a ubytovnu zavřely. „Nemohu spát, musím si brát prášky a necítím se tu bezpečně. Hluk, rámus, pokřikování, chození ulicí po deseti, hraní hudby,“ postěžovala si místní obyvatelka Jaroslava Honegrová.

Občany v Boční ulici nejvíc rozzlobilo, že přijíždějí další turnusy a ubytovna funguje dál, jako by se nic nedělo. „Nikdo s tím nic nedělá a přijde nám, že nás tahají za nos,“ řekla další obyvatelka Jaroslava Krejsarová. Na dotaz, proč město nezavře ubytovnu z moci úřední, náměstek primátora Pavel Marek (ANO) odpověděl, že na to magistrát pravomoci nemá. „Hledáme všechny cesty, jak to provozovateli znepříjemnit, aby tu ubytovnu uzavřel sám,“ dodal.

Majitel areálu dal nájemci výpověď

Majitel areálu Rudolf Novák v červenci uvedl, že nájemci s ubytovnou, jehož identitu nezveřejnil, dal výpověď. „Do konce srpna ta ubytovna musí zmizet a denně se snažíme, aby to bylo ještě dřív,“ řekl.

Nelegální, úřady neschválené ubytovny, jsou dlouhodobý problém mnoha měst a obcí. Odhaduje se, že takových v Česku mohou být i tisíce. Stát nad nimi nemá kontrolu, starostové jsou bezradní.