Může se stavět. Antimonopolní úřad zastavil řízení o tendru na královéhradecký stadion

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil správní řízení ve věci tendru na stavbu fotbalového stadionu v Hradci Králové. Město Hradec Králové tak bude moci podepsat smlouvu s vítěznou firmou. Stadion by za 568 milionů korun bez DPH mělo postavit sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont.

Antimonopolní úřad správní řízení zastavil poté, co stavební společnost PORR vzala minulý týden zpět svůj návrh, kterým tendr napadla. Firmě se nelíbily některé zadávací podmínky soutěže a nastavená hodnoticí kritéria. Nelíbil se jí také způsob, jakým město vypořádalo její námitky. Město tvrdí, že postupovalo správně. Firma PORR se do soutěže, kterou město vypsalo loni v září, nepřihlásila.

Město Hradec Králové nyní tendr uzavírá. Rada města v úterý doporučila sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont jako vítěze tendru ke schválení zastupitelům. Zastupitelstvo o tom bude jednat 29. března. Pokud zastupitelstvo sdružení jako vítěze schválí, budou moci obě strany následně podepsat smlouvu. To by při běžícím správním řízení u ÚOHS nebylo možné a město by s podpisem smlouvy muselo čekat.

Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu připravuje přes 15 let. Jde o jednu z přednostních investic radnice. Nynější tendr, který město vypsalo loni 4. září, je čtvrtý v pořadí.

Podle vedení města je stavba stadionu znovu o krok blíž. Pokud zastupitelé vítězné sdružení schválí, mohla by být smlouva podepsána zhruba v polovině dubna. „Ačkoliv to v tuto chvíli vypadá skutečně velmi nadějně, tendr bude ukončený až právě podpisem smlouvy. Stále musíme dbát na zákonné lhůty a podmínky zadávacího řízení, stejně tak nemůžeme předjímat rozhodnutí zastupitelstva,“ řekl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

Čtyři projekty

Původně se do tendru přihlásily čtyři subjekty, které všechny splnily kvalifikační požadavky. Předběžné nabídky v únoru podaly tři subjekty. Hodnoticí komise vítěze vybrala 5. března. Podle radnice byla nabídka firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont jednoznačně nejlepší.

Stadion, na němž bude mít zázemí druholigový klub FC Hradec Králové, by měl podle radnice splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být 8 tisíc diváků s možností navýšení na 9300 míst.

Stavbu fotbalového stadionu chystají i sousední Pardubice. Za 314 milionů korun bez DPH stadion postaví firma PORR, rozhodli 11. března pardubičtí zastupitelé. Současná kapacita letního stadionu je 600 diváků, po rekonstrukci bude 4600 lidí.