„Matějská“ letos nebude. Rušení poutí ohrožuje českou tradici výroby atrakcí

Matějská pouť, která měla začít 22. února a končit o Velikonocích 4. dubna, letos nebude. Potvrdili to její pořadatelé, rodina Kočkových. V plánu nemají ani posunutí jejího začátku do dalších měsíců v případě rozvolnění vládních opatření. Rušení poutí dělá kromě jejich provozovatelů vrásky také výrobcům zábavních atrakcí. Výrobci oslovení Českou televizí tvrdí, že pokud se situace tento rok nezlepší, může to znamenat konec tradice.

Situace kolem vládních nařízení je podle Evy Kočkové nejistá a s letošním ročníkem matějské pouti kvůli tomu nepočítají: „Jenom příprava nám trvá půl roku, a navíc máme provozovatele atrakcí ze zahraničí, u kterých je účast ještě složitější než u Čechů.“

Posunutí začátku pouti podle ní nepřichází v úvahu, protože jde o tradiční datum konání, a navíc mají provozovatelé atrakcí nasmlouvaná místa jinde. Návštěvníci tak budou mít přes léto možnost navštívit v areálu pražského Výstaviště alespoň zábavní městečko s omezeným počtem atrakcí.

Výroba atrakcí má v Česku rodinnou tradici

Kvůli zrušeným poutím se dostávají do problémů také výrobci atrakcí. „Zatím máme práci na půl roku, protože máme nasmlouváno z doby před karanténou a zákazníci u nás čekají i dva roky, než na ně přijde řada. Co bude potom, nevíme,“ říká výrobce atrakcí Josef Hanuš. Jeho firma vyrábí ruská kola, strašidelné hrady, řetízkové kolotoče a i další menší atrakce.

Podobně je na tom také Jiří Zvára. Do jeho firmy, která nabízí od malých dětských atrakcí po velké adrenalinové, zavítal poslední zákazník před rokem. „Výroba atrakcí má v Čechách většinou rodinnou tradici. Nedostane se k tomu obyčejný člověk zvenku,“ říká Zvára.

Právě technologická náročnost je důvodem, proč se jejich ceny pohybují ve vyšších stovkách tisíc až milionech korun. Firmy Zváry i Hanuše dělají atrakce na míru každému zákazníkovi. „Všechno musí sedět do posledního detailu, aby atrakce byla bezpečná a složená mohla jezdit po silnici,“ vysvětluje Zvára. I podle Hanuše je k výrobě atrakcí nezbytná praxe: „Je to, jako když vyrábíte letadlo. Umíme to, protože to děláme celý život, ale nováček tohle v potřebné kvalitě nezvládne,“ dodává Hanuš.