Kladno přehodnotilo zákaz heren, nová vyhláška jich povolí až dvanáct

V Kladně budou i v příštím roce fungovat herny, mohly by vzniknout i nové. Městské zastupitelstvo zrušilo zákaz hazardu, který měl od příštího roku fungování všech heren zamezit. Místo něj schválili regulační vyhlášku, podle které může být v Kladně až dvanáct heren. Opozice rozhodnutí kritizovala, obává se růstu kriminality a počtu lidí závislých na hazardu.

V létě se v Kladně změnila koalice a nové vedení města nyní zrušilo vyhlášku schválenou před dvěma lety, podle které měly k Novému roku 2021 zaniknout zbývající herny ve městě. „Město tady není od toho, aby zakazovalo nějaké činnosti, nebo je povolovalo, od toho je tady stát,“ zdůvodnil zrušení zákazu zastupitel Přemysl Mužík (Volba pro Kladno). Podle něj je zákon o regulaci hazardu dostatečně tvrdý.

Zároveň zastupitelstvo schválilo regulační vyhlášku, která ale nynější opozici nepřijde dostatečná. Bývalý primátor Dan Jiránek (ODS) kritizoval, že vyhláška reguluje jen adresy, nikoli počet herních přístrojů. „Problémem této vyhlášky je, že vůbec nereguluje hazard,“ řekl.

Opoziční zastupitelé Anna Gamanová a Tomáš Kutil (za Kladeňáky) varovali před nárůstem kriminality v souvislosti s hazardem i před dopady v podobě závislosti a zadlužení. Zastupitel Petr Soudek (Kladeňáci) navrhl, aby město místo rušení původní vyhlášky vypsalo referendum, to však neprošlo.

Ve středních Čechách platí zákaz hazardu například v Kolíně, naopak Mladá Boleslav nebo Nymburk ho regulují.

Pragmatické rozhodnutí, míní adiktolog

„Je to rozhodnutí pragmatické, neideologické, nepolitizující a v dané situaci přiměřené,“ hodnotí schválení regulační vyhlášky v Kladně adiktolog a spoluzakladatel Drop Inu Ivan Douda.

Za několik dní má také začít plně fungovat státní registr osob vyloučených z hraní, který bude napojen na rejstřík příjemců sociálních dávek, lidí v insolvenci, či z hraní soudně vyloučených osob. Člověka zapsaného v rejstříku nesmí provozovatel hazardní hry pustit do herního prostoru. Systém tak má vyloučit ohrožené skupiny osob či patologické hráče z pokušení tvrdého hazardu, kde je dostupný.

„Rejstříky zvýší možnost a efektivitu účinné regulace hráčů, kteří jsou nejvíce problémoví z hlediska ohrožení jich samých i jejich rodin či společnosti. Práce s tímto nástrojem regulace by měla být důsledná, možná i kontrolovatelná zvnějšku,“ míní Douda. 

I když některá místa zakazují fyzické herny, on-line prostor hranice měst nerespektuje. „On-line nabídka a dostupnost různých typů hraní se stále zvětšuje. Je to pozorovatelné i na inzerci hráčských možností v mediích. Korovinová doba zvýšila i vybavenost technikou, IT dovednostmi a zkušenostmi, u mladých ale i u starší generace. V případě potlačení 'kamenných' heren je jednoduchý přechod na on-line hraní. A to ať doma na počítači, nebo na malé herně v kapse mobilu. Kamenné provozovny se stávají vlastně jediným hráčským místem, kde lze regulovat, kontrolovat, případně nabízet pomoc či informace,“ podotýká adiktolog.