Z univerzitní budovy v centru Plzně spadla patnáctimetrová římsa. Bylo brzy ráno, po chodníku nikdo nešel

V centru Plzně se brzy ráno zřítila podkrovní římsa budovy, ve které sídlí děkanát Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Podle mluvčí fakulty Barbory Černíkové nebyly žádné indicie, že by se něco takového mohlo stát. Husova ulice, kde se událost stala, je uzavřena, dopravní podniky musely odklonit autobusy.

Římsa budovy v Husově ulici spadla na chodník a část tříproudé silnice kolem půl čtvrté ráno. Obyvatelé sousedních domů přivolali hasiče, kteří na místě zasahovali déle než dvě hodiny. „Slyšeli jsme silný zvuk, který otřásl bytem. Vykoukli jsme z okna a viděli, že odpadla část fasády,“ uvedl svědek události Lukáš Houska.

„Římsa měla asi patnáct metrů. Dopadla na chodník a dopadla na komunikaci,“ upřesnil mluvčí hasičů Petr Poncar. Trosky poškodily sloup veřejného osvětlení a dvě zaparkovaná auta. Díky tomu, že k události došlo brzy ráno, obešla se bez zranění nebo škod na dalších autech. Budova stojí na rušném místě, přes den po chodníku chodí lidé a auta čekají na zelenou před nedalekou světelnou křižovatkou.

V poškozené budově sídlí děkanát Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni a dům také univerzitě patří. Statik nařídil jeho uzavření a opravu. Mluvčí fakulty Barbora Černíková ujistila, že se uvnitř nevyučuje a nevyučovalo by se ani v situaci, kdy by nebyla nařízena distanční výuka. Jsou tam pouze kanceláře se studijním, technickým či personálním oddělením, část zaměstnanců přitom kvůli koronavirové pandemii pracuje z domova. Nyní budou z domova pracovat všichni.

Že by pád římsy hrozil, podle mluvčí nikdo netušil. „V roce 2013 prošla budova kompletní rekonstrukcí fasády a letos v létě se kontrolovaly komínové lávky. Žádnou viditelnou vadu jsme nezaznamenali, žádné průsaky vody – neměli jsme žádné indicie, že by něco takového mohlo nastat,“ uvedla.

Po pádu římsy je uzavřena pro dopravu Husova ulice v úseku mezi křižovatkami s ulicemi Kardinála Berana a Klatovskou. Ulice je průchozí, ale pouze po opačném chodníku. Dopravní podniky musely odklonit dvě autobusové linky, které tudy obvykle jezdí. Otevřít Husovu ulici bude možné po zabezpečení budovy a úplném odklizení trosek. Hasiči je odstranili z vozovky, ale na chodník začne úklid teprve, až to povolí statik. Zatím panují obavy, že by mohly ještě spadnout další kusy fasády.