V Brně představili mechanický exoskelet. Ochrnutým lidem pomůže postavit se na vlastní nohy

Česká startupová firma vyvinula nový typ mechanického exoskeletu – zdravotnické pomůcky, která umožní lidem s ochrnutím dolních končetin znovu se postavit na vlastní nohy.

Na invalidním vozíku skončil Radek Coufal před dvěma a půl lety. Pracoval jako lesník a při těžbě kůrovcového dřeva na něj spadl strom. „Rozdrtil mi dvanáctý obratel. Mícha sice není přerušená, ale je pohmožděná a nervový propojení už tam nebude,“ řekl paraplegik Radek Coufal. Teď dostal naději, že se mu alespoň částečně podaří znovu chodit.

Pomoci by mu v tom mohla nová zdravotnická pomůcka, kterou vyvinula česká startupová firma. Jde o vnější robotickou oporu, která je však zcela mechanická. „Když aktivujeme pravý kotník, tak se zhoupne levá končetina, automaticky. Stačí nohu odlehčit a mechanismus udělá krok za vás. Nemusíte to toho dávat vůbec dávat vlastní sílu,“ popsal tvůrce exoskeletu Michal Gloger.

Sezení způsobuje další zdravotní problémy

Lidé si mohou exoskelet vyzkoušet ve vybraných zdravotnických centrech, a pak případně nechat vyrobit přímo na míru. „Lidské tělo je dělané na to, aby stálo. Vozíčkáři mají problémy kardiovaskulární, trávicí, močové, je tam jiné zatížení kostí, už samotná ta vertikalizace pomůže,“ řekl terapeut z Paracentra Fénix Josef Srnec.

Podle tvůrce exoskeletu je jednou z jeho mnoha výhod i cena. Zatímco v zahraničí stojí exoskelety kolem dvou milionů korun, u nás za něj člověk zaplatí podle typu zhruba dvě stě tisíc.

  • Robotický exoskelet (vnější kostra) je zařízení určené k podpoře svalů člověka při chůzi nebo práci, například pro zdravotní nebo také vojenské účely. Skládá se z vnějšího rámu (kostry), která je ovládána člověkem pomocí hydrauliky a motorů.
  • Zdroj: Wikipedie

Pomůcku proplatí pojišťovna

Pokud exoskelet jako individuální pomůcku schválí Radku Coufalovi revizní lékař, proplatí mu ho navíc pojišťovna. „Mým cílem je dostat se do berlí a chodit o berlích. Po bytě se pohybovat, a nejenom po bytě, ale i po venku a občas se projít. Takže pro mě je to úplně něco úžasného,“ řekl Radek Coufal.

Zároveň dodává, že si uvědomuje, že ho čeká ještě dlouhá cesta. Zatím zvládá chůzi jen s pomocí chodítka, a ne déle než hodinu. Věří ale, že právě pravidelným cvičením se obojí časem zlepší.

Firma vyvinula dva typy chodítka. Jeden je univerzální a slouží klientům rehabilitačních center, kde se naučí princip, jak s ním pracovat. Druhým je typ vytvořený pro konkrétního pacienta pro používání doma. Dva už pomáhají v Brně, jeden v Luži na Chrudimsku.