Stavba repliky kostela v Gutech může začít, rozhodl úřad. Památka shořela před třemi lety

Stavební úřad v Třinci povolil stavbu repliky kostelíku v Gutech. Památku zničil v srpnu 2017 úmyslně založený požár. Práce by měly začít v květnu a potrvají do podzimu. Náklady na stavbu repliky dosáhnou 27 milionů korun.

Původně měly práce na stavbě kostela začít už v roce 2018, oddálila je ale jednání s památkáři. Loňské termíny se nestihly vinou sporu biskupství s hasiči, kteří až na třetí pokus schválili protipožární zabezpečení objektu. „Rozhodnutí jsme vydali v pondělí. Obnově kostelíku nyní nic nebrání,“ řekl pracovník třineckého stavebního úřadu Pavel Kohut. Dodal, že úřad postupoval podle nařízení, které ve zjednodušeném režimu umožňuje obnovu stavby poškozené například požárem.

Vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek řekl, že práce začnou v květnu. „To budeme ještě pracovat na základech stavby,“ řekl. Právě základy jsou to jediné, co z původní památky zbylo. Počátkem června by se měly podle Kotáska začít převážet dřevěné konstrukce. Tesařská firma stavbu z připraveného dřeva už od loňského roku skládala v Hošťálkové na Valašsku.

Tesaři pracují v Hošťálkové na dřevěné konstrukci kostela
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

První bohoslužba by mohla být příští rok

„Odhaduji, že práce s dřevěnými konstrukcemi začnou v červnu a potrvají do podzimu. Pak by se se mělo pokračovat úpravou interiéru,“ očekává Kotásek. Kdy bude stavba dokončena, odhadovat nechce. „Už jsme dali tolik termínů,“ podotkl. Dodal, že první bohoslužba by se v novém kostele měla uskutečnit v příštím roce.

Kostel z 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem dvaceti milionů korun. Krajský soud Ostrava poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na tři a půl roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest soud uložil chlapci, který budovu zapálil –⁠ v době činu ještě nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který všechny na místo přivezl.

Biskupství zatím proinvestovalo zhruba devět milionů, především za likvidaci spáleniště, pořízení a úpravu dřeva, kamene, pořízení dokumentace a další. Náklady pokryje hlavně pojistné za zničený kostel a peníze z veřejné sbírky města Třinec. Dřevo pro výrobu šindele darovalo Biskupství ostravsko-opavské, statuární město Ostrava poskytlo 300 tisíc korun na výrobu zvonů, krajský úřad dal 200 tisíc korun na likvidaci trosek.