Nový kostel na Lesné stojí, zbývá vybavit interiér. Otevření pro věřící se ale může odsunout

Stavební firma předala římskokatolické farnosti budovu nového kostela na Lesné v Brně. Stavba trvala zhruba dva a půl roku, zbývá dokončit vybavení interiéru a osadit zvony pro zvonkohru. Farnost plánovala slavnostní otevření na 1. května letošního roku. Nadále s termínem počítá, bude ale záležet na vývoji situace kolem koronaviru.

Netradiční kostel podle návrhu architekta Marka Jana Štěpána se stavěl od srpna 2017 necelých třicet měsíců. Kruhový objekt s dominantní, jednatřicet metrů vysokou věží se zvonkohrou vyrostl kompletně jako monolitická železobetonová konstrukce. K zajímavým prvkům patří duhová skla pod klenbou.

„Stavební a technologické dodávky jsou ukončeny a předány. Farnost nyní dokončuje vybavení interiéru a připravuje osazení šestnácti zvonů pro plánovanou zvonkohru,“ řekl Jaromír Baláž, ředitel společnosti JB Stavební ze skupiny Swietelsky, která kostel stavěla.

Kostel bude zasvěcený blahoslavené Marii Restitutě. Rodačka z Husovic, dnešní brněnské čtvrti, žila ve Vídni jako řeholnice a zdravotní sestra. Nacisté ji popravili v roce 1943.

Biskup Vojtech Cikrle požehnal zvonům v kostele Marie Restituty v Brně-Lesné (14. 12. 2019)
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Otevření v květnu?

Farnost plánovala slavnostní otevření kostela na 1. května, ale kvůli opatřením spojeným s koronavirem ještě termín není jistý. „Počítali jsme, že přijde třeba tisíc lidí. Chtěli jsme pozvat všechny dárce,“ řekl farář z Lesné Pavel Hověz.

Náklady na stavební práce přesáhly sto milionů korun, další peníze bude stát úprava akustiky, zvonkohra či vybavení interiéru. Všechny peníze jsou z darů věřících, kteří nadále mohou přispívat.

I pokud se podaří kostel otevřít už 1. května, zařízení bude nějakou dobu jen provizorní. Farnost využije vybavení ze sousedního duchovního centra Martina Středy i darované lavice ze Starého Města u Uherského Hradiště. Ostatní se bude dělat za pochodu, dodal farář.