Prachatická nemocnice se preventivně uzavírá návštěvám. V regionu se rozmohla chřipka

Prachatická nemocnice kvůli chřipkovým onemocněním od čtvrtka neumožňuje vstup návštěvám. Nařízení potrvá do odvolání. Návštěvu může ve výjimečných případech povolit pouze primář oddělení nebo ošetřující lékař.

„V prachatickém regionu nemocnost výrazně vzrostla, významný nárůst počtu nemocných pacientů máme i na odděleních interny a následné péče,“ zdůvodnil zákaz ředitel nemocnice Michal Čarvaš. V současnosti je u nich laboratorně potvrzených dvanáct pacientů s chřipkou.

„Chceme zbrzdit rozvoj chřipky a ochránit jak naše pacienty, tak personál,“ dodal s tím, že počet nemocných už narůstá i mezi zaměstnanci nemocnice.

Hygienici v minulém týdnu registrovali na Prachaticku 1238 případů chřipkových onemocnění na 100 tisíc obyvatel. Znamenalo to mezitýdenní nárůst o 17,2 procenta. Prachatická nemocnice je první v Jihočeském kraji, která kvůli chřipkovým onemocněním letos zakázala návštěvy.

Úroveň epidemie ještě není

Nemocnost chřipkou a dalšími infekcemi stoupá v celém Česku, podíl nemocných ani nemocnost v krajích ale minulý týden ještě nedosahovala úrovně epidemie. Podle dat z pátku to bylo 1122 pacientů na 100 tisíc obyvatel.

Epidemie chřipky přichází každoročně, obvykle v lednu, loni až na počátku února. Onemocní až deset procent dospělých a pětina dětí. V sezoně na přelomu let 2018 a 2019 vyhledalo v České republice praktického lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou 996 tisíc lidí. Z toho 625 muselo být hospitalizováno na jednotce intenzivní péče a 195 z nich zemřelo.