Dva muži zachránili život posádce auta, které skončilo v rybníce převrácené na střechu

Události: Dva muži pomohli zachránit život posádce auta, které sjelo do rybníka (zdroj: ČT24)

Mohla to být tragická havárie až se čtyřmi mrtvými, díky rychlé a obětavé pomoci dvou mužů všichni vyvázli živí. U obce Herstošice na Karlovarsku v pátek v podvečer havarovalo auto a spadlo do rybníka. Dva muži ale pomohli posádku z auta zachránit.

Nehoda se u obce Herstošice stala v pátek odpoledne. Deset minut po čtvrté odpoledne tam havarovala dvě auta, jedno se převrátilo na střechu a skončilo v rybníce. Hasiči do obce přijeli deset minut poté. Mezitím ale posádce auta pomáhali dva místní muži.

„Obíhal jsem auto, pak se vynořil jeden kluk. Volal jsem na něj, kolik jich tam je. Když mi to řekl, shodil jsem bundu a skočil jsem tam pomoct,“ popsal událost svědek a zachránce Pavel Kott.

Brzy se k němu přidal i Vlastimil Zajíček, který bydlí v domě naproti rybníku. „Potápěl jsem se a vůbec se nedalo nic vidět. Snažil jsem se tam nějak dostat,“ vzpomíná.

V autě, které rychle nabíralo ledovou vodu prasklými okny, byl v tu chvíli uvězněný i jeho bratranec. „Chtěl vylézt, jenže zapomněl, že je zapásovaný, tak se odpásoval a vylezl z vody,“ uvedl Zajíček.

Nehoda u obce Herstošice
Zdroj: HZS Karlovarského kraje

S velkými obtížemi a za velmi chladného počasí se mužům podařilo vytáhnout i další dva zraněné. Čtvrtý člen posádky, mladá dívka, zůstávala v autě. „Otevřeli jsme kufr, já se potopil, vytáhl pneumatiku, protože ta jí musela bránit a nemohla vylézt. Potom vylezla,“ dodal Zajíček.  

„Měl jsem strach, aby na něj nespadl kufr, tak jsem ho držel za nohy, aby tam nezůstal,“ dodal druhý zachránce Kott.

Zásah obou mužů ocenily desítky lidí i příbuzní zraněných na Facebooku karlovarských hasičů. Vyprostit osoby z převráceného vozidla, které se potápí pod vodu, navíc v zimě, je podle hasičů nesmírně složité. „Svým obětavým zákrokem jim svědci doslova zachránili život,“ dodal mluvčí hasičů Martin Kasal.