Kriminalisté navrhli obžalovat odpadní firmu kvůli znečištění luk u Labe na okraji Hradce

Provoz střediska DEKOS na břehu Labe pokračuje, firma má platné povolení (zdroj: ČT24)

Kriminalisté uzavřeli případ zapáchajících ropných látek na loukách u břehu Labe na okraji Hradce Králové. Za poškození a ohrožení životního prostředí navrhla policie obžalovat firmu Hydrogeologie z Chrudimi. Zaměstnanci jejího dekontaminačního střediska v Hradci Králové totiž podle závěru vyšetřování zavinili únik ropných látek.

Zapáchající louže na louce u řeky začala policie řešit v roce 2017. Podezření padlo na nedalekou odpadovou firmu, která se zabývá dekontaminací a recyklací odpadů. Podle vyšetřovatelů tamní zaměstnanci nebyli vedením firmy proškoleni a seznámeni s předpisy potřebnými k práci.

„Zaměstnanci nezabezpečili řádně odpad v areálu před nežádoucím únikem a odpady odtékaly na okolní pozemky,“ uvedla již dříve policejní mluvčí Iva Kormošová.

Při kontrolách půdy znalec odhalil, že limity ropných látek byly v některých místech překročeny až desetinásobně. Vegetace v okolí byla vypálená a kmeny stromů částečně obaleny mazlavou hmotou. Ke kontaminaci spodních vod ale nedošlo. Dekontaminace půdy bude stát podle policie přes 1,2 milionu korun.

Firma Hydrogeologie se k záležitosti odmítla vyjádřit. V areálu DEKOS zavřeli před štábem ČT dveře. Podobně reagoval jednatel Hydrogeologie Jan Taranza, když ho chtěl reportér Vlastimil Weiner telefonicky požádat o vyjádření. Zástupci firmy nereagovali ani na písemné dotazy.

Zeminu znečištěnou ropným látkami v areálu a v okolí už firma odstranila a provoz střediska DEKOS na břehu Labe pokračuje. Firma má totiž stále platné povolení. „Tento areál je v naprosto nevyhovujícím technickém stavu. My chceme, aby likvidace jakýchkoliv odpadů v tomto areálu byla zastavena,“ uvedl náměstek primátora Hradce Králové Martin Hanousek (Zelení).