V Táboře se po bouřce sesunula hlína s kamením, zasypaly zaparkované vozidlo

Po sobotní večerní bouřce se v Táboře sesunula půda a zasypala osobní vůz. Nikdo se nezranil, ulice Na Bydžově byla kvůli odstraňování zeminy uzavřená až do nedělního rána. Silné bouřky zasáhly v sobotu většinu Česka. Hasiči museli vyjíždět k desítkám zásahů. Nejčastěji likvidovali popadané stromy a odčerpávali vodu. Na Slapech se při bouřce převrátila plachetnice se třemi osobami.

V Táboře poškodila sesutá masa hlíny zaparkovaný automobil značky Fiat. „Na místo vyrazila hlídka táborských policistů. Ti uzavřeli ulici Na Bydžově ve vzdálenosti 200 metrů z každé strany od místa sesuvu, aby do tohoto prostoru nemohl nikdo vstoupit,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Policisté chtěli evakuovat obyvatele jednoho z domů v místě sesuvu, ti ovšem evakuaci odmítli. Těžká technika začala hlínu odklízet po desáté hodině večer.

Podle mluvčí hasičů Venduly Matějů vyjížděli hasiči kvůli odstraňování následků přívalových dešťů na Táborsku asi na deset míst, odstranili také dva spadlé stromy.

Zásah hasičů ve Rtyni v Podkrkonoší
Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje

Kvůli silným bouřkám, které v sobotu zasáhly Česko, museli hasiči vyjíždět ke stovkám zásahů. Ve většině případů likvidovali polámané a vyvrácené stromy a odčerpávali vodu z domů. Na Slapech se při bouřce převrátila plachetnice se střemi lidmi na palubě. Kvůli počasí byl také omezen provoz na železnižní trati z Prahy do Kolína.

Škody za statisíce

Bouřky, které se v sobotu večer a v noci prohnaly přes Českou republiku, způsobily kromě dopravních komplikací a zatopených sklepů také výpadky energie. Podle mluvčí ČEZ Distribuce Soni Holingerové evidoval dispečink ČEZ Distribuce v sobotu ve 21:00 kolem 34.000 domácností bez elektřiny a 22 poruch na vedení vysokého napětí.

Většinu se podařilo přes noc obnovit, zbylých několik set domácností by mělo dostat dodávky během dneška. Škody jdou do statisíců korun. „Nejvíce problémů jsme měli na východě Čech v Královéhradeckém kraji - na Náchodsku a Trutnovsku - a ve středních Čechách - Nymbursko a Kolínsko,“ uvedla Holingerová. Další distributor E.ON nemá po nočních bouřkách hlášeny žádné poruchy na vysokém napětí, řekla mluvčí společnosti Martina Slavíková.