V pražských Vršovicích unikal plyn. Evakuovaní lidé se už vrátili domů

Kvůli úniku plynu z poškozeného potrubí v Charkovské ulici v Praze 10 musela být v úterý kolem 17. hodiny evakuována asi stovka lidí z devíti vchodů. Plynařům se podařilo plyn uzavřít téměř po třech hodinách, po odvětrání se lidé mohli vrátit domů. Vyplývá to z informací policie a hasičů. Mluvčí společnosti Pražská plynárenská Miroslav Vránek sdělil, že plynovod narušila jiná firma při pracích, které s rozvody plynu nijak nesouvisely.

„K masivnějšímu úniku plynu došlo kolem 16:30, narušené je podzemní středotlaké potrubí, dostalo se to do vchodu obytného domu,“ řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Koncentrace byly podle něj v horní mezi výbušnosti, velitel zásahu proto nařídil preventivní evakuaci devíti vchodů, asi stovky lidí. Hasiči do výbušného prostředí nasadili speciální ventilátory, koncentrace se pak podařilo snížit na dolní mez výbušnosti

Plynaři se k porušenému místu prokopali, místo museli zaškrtit, aby úniku plynu zamezili. Podle Vránka se to podařilo po 19. hodině. Poškozený kus se musí nyní nahradit novým a potom se může obnovovat dodávka plynu. „Týká se to asi šedesáti odběratelů,“ řekl Vránek. Předpokládá, že potrubí bude opraveno během noci.

Evakuační autobusy

Magistrát vyslal na místo evakuační autobusy. Sběrné místo pro zhruba 100 evakuovaných zajišťovali policisté pohotovostní motorizované jednotky.

Policie nyní bude zjišťovat příčiny celé události. „Především to, jak dalece byly dodrženy pracovní postupy,“ dodal policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Únik plynu v pražských Vršovicích
Zdroj: ČT24/Aleš Měřička