Začalo bourání budovy II. interny v olomoucké nemocnici. Už loni ji nahradil unikátní pavilon

V areálu Fakultní nemocnice v Olomouci začali dělníci demolovat skoro sto let starou budovu II. interní kliniky. Objekt je prázdný od září loňského roku, kdy se pracoviště přestěhovalo do nového pavilonu, který vznikl jenom několik metrů od staré budovy. Bourání by mělo probíhat do začátku července a bude stát skoro čtyři miliony korun.

Budova, která byla postavena v roce 1923, sloužila původně jako pavilon pro pacienty s tuberkulózou. Jako v případě očního pavilonu, který patří k nejstarším stavbám v areálu, byly pro architektonickou podobu pavilonu charakteristické dřevěné terasy, typické pro lázeňské domy. Pro účely interní kliniky byl objekt přestavěn na konci 60. let minulého století. 

Původní podoba pavilonu pro tuberkulózní pacienty
Zdroj: Fakultní nemocnice Olomouc

Přípravu na demolici objektu zahájila nemocnice na začátku dubna. Jámu, která po zbourání budovy vznikne, dělníci zasypou zeminou. Terén zarovnají a připraví pro trávník. „Další využití plochy bude předmětem chystaného generelu Fakultní nemocnice Olomouc,“ řekl mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Bourání by nemělo nijak výrazně omezit dopravu v areálu zdravotnického zařízení. Demolice podle Fritschera probíhá postupným odbouráváním ze strany točny sanitních vozů u chirurgického monobloku. Práce částečně zasáhnou do tras pro pěší, lidé nebudou moci využívat chodníky v těsné blízkosti staré interny.  

Bourání II. interní kliniky v olomoucké nemocnici
Zdroj: Fakultní nemocnice Olomouc

Nákladní automobily odvážejí suť ze staveniště směrem k vrátnici v ulici Hněvotínská. „Jedná se o hlavní trasu k oddělení urgentního příjmu. Proto i veškerá stavební mechanizace a kontejnery budou odstaveny v zařízení staveniště, z druhé strany objektu,“ řekl vedoucí odboru investic Fakultní nemocnice Olomouc František Valíček.

Interna se přestěhovala do první energeticky úsporné budovy v českých nemocnicích

Nový pavilon, do kterého se kromě II. interní kliniky přestěhovala i geriatrie a gastroenterologie, otevřela nemocnice na konci loňského léta. Jde o první energeticky úspornou budovu v rámci českých nemocnic, její stavba stála 400 milionů. Skoro třetinu nákladů pokryla dotace ministerstva zdravotnictví a zbývající část zaplatila nemocnice z vlastních zdrojů.

Budova má pět nadzemních a jedno podzemní podlaží a její součástí je jednotka intenzivní péče a čtyři pětadvacetilůžková oddělení s dvoulůžkovými i nadstandardními jednolůžkovými pokoji. V novém pavilonu jsou i speciálně upravené pokoje pro obézní či jinak handicapované pacienty.

  • Jde o největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji a šestou největší nemocnici v zemi. Zdravotnické zařízení má k dispozici pět desítek pracovišť, bezmála 1200 lůžek a téměř 3500 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. Nemocnice patří do sítě devíti fakultních nemocnic, které řídí ministerstvo zdravotnictví.