Oddlužení Pramenů se odkládá. Převod pozemků musí počkat, až soudy rozhodnou o žalobě Karlovarských minerálních vod

Obec Prameny zatím nemůže převést už prodané pozemky, které měly částečně umořit dluh obce. Krajský soud v Plzni zamítl odvolání jedné z nejzadluženějších obcí Česka. ČT to potvrdil místopředseda Okresního soudu v Chebu Petr Holub.

Obec Prameny usilovala o zrušení zákazu manipulace s pozemky. Ten uložil obci okresní soud poté, co na Prameny podala žalobu společnost Karlovarské minerální vody, která měla o pozemky zájem. Firma viní zastupitelstvo obce z pochybení při uzavření smlouvy o prodeji a označuje ji za neplatnou. Žalobu samotnou ale soud zatím neprojednal.

„Odvolací soud potvrdil to zamítnuté odvolání proti předběžnému opatření. Takže předběžné opatření, které zakazuje převod nemovitostí, platí,“ upřesnil místopředseda Okresního soudu v Chebu Holub.

Prameny prý neprojednaly nabídku firmy Karlovarské minerální vody

Žalobu na obec Prameny podala společnost Karlovarské minerální vody (KMV) letos v únoru. Smlouva o prodeji pozemků, kterou zastupitelstvo obce uzavřelo s firmou ruského věřitele, je podle ní neplatná. Obec podle mluvčího společnosti Pavla Nováka na zasedání zastupitelstva vůbec neprojednala nabídku Karlovarských minerálních vod, která přitom byla trojnásobně vyšší.

Zastupitelstvo místo toho rovnou odsouhlasilo prodej pozemků za 10 milionů korun firmě Sangerberg group ruského podnikatele Dmitrije Vajnera. Jeho další firma je zároveň jediným věřitelem obce. Podmínky pro zájemce o koupi tak nebyly podle Karlovarských minerálních vod stejné.

„Nabídka KMV nebyla nikdy zastupitelstvem obce Prameny projednána a její projednání bylo odmítáno pro absenci souhlasu věřitele a exekutora. Tímto souhlasem však nedisponovala v okamžiku schválení prodeje či v okamžiku podpisu smlouvy kupní ani společnost Sangerberg group,“ uvedl k žalobě mluvčí KMV Pavel Novák.

Podle starostky Pramenů Michaly Málkové (ANO) ale bylo vše v pořádku. „O podmínce souhlasu věřitele věděly KMV nejméně od září. Jejich právník byl pověřen jednáním s věřitelem, přesto ho ani nekontaktoval. A pokud konkrétní nabídka nesplnila podmínky prodeje, nemělo smysl, aby se jí zastupitelstvo zabývalo,“ řekla Málková.

Nejzadluženější obec

Okresní soud v Chebu rozhodl v polovině února o předběžném opatření, kterým obci zakázal jakoukoliv manipulaci s pozemky. Starostka obce Michala Málková (ANO) se proti tomu odvolala ke Krajskému soudu v Plzni. Ten verdikt okresního soudu potvrdil. Oddlužení Pramenů se tak protáhne. Obec musí počkat, dokud soudy pravomocně nerozhodnou o žalobě Karlovarských minerálních vod.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obec Prameny, kde žije 111 obyvatel, patří mezi nejzadluženější obce Česka. V současnosti se snaží umořit dluh přes 40 milionů korun, ještě před několika lety šplhal dluh přes 120 milionů korun. Do finanční pasti se obec dostala kvůli uzavření smlouvy o vybudování stáčírny minerálních vod. Obec investovala do průzkumných vrtů i přípravných prací. Z projektu ale sešlo.

Obecní účty měly být po uzavření kupní smlouvy odblokovány po víc než deseti letech. Dluhy obce by se snížily na 42 milionů korun a dál by se neúročily, obec by mohla žádat o dotace a po letech v dluhové pasti začít znovu hospodařit. Se státem chtěly Prameny uzavřít dohodu o bezúročné půjčce, která by pomohla zbývající dluh postupně umořit.