Hvězdná obloha za jedenáct milionů. V Budějovicích otevřeli nové planetárium

Českobudějovická hvězdárna získala nové digitální planetárium. Nabídne výrazně vyšší rozlišení, což umožní lepší pozorování vesmíru. Náklady na pořízení činily 11 milionů korun, přičemž jde o první technologii tohoto druhu v Jihočeském kraji a pátou v Česku.

„Poskytne nám to daleko lepší možnosti, jak ukázat základy astronomie i nejnovější objevy. Je to takový kvantový přeskok na vyšší úroveň. Nyní můžeme přiblížit jednotlivé objekty, které na obloze vidíme,“ uvedla ředitelka Hvězdárny a planetária České Budějovice Jana Tichá.

Digitální planetárium mají v Praze, Brně, Hradci Králové a Plzni. Tichá uvedla, že českobudějovické se bude od některých z nich lišit. „Máme zájem si z velké míry tvořit vlastní pořady, a ne pouze promítat ty kupované, komerční, zahraniční,“ uvedla.

Digitální planetárium v Českých Budějovicích posílá diváky do vesmíru (zdroj: ČT24)

 Českobudějovická hvězdárna předloni slavila osmdesát let provozu a až dosud objevila přes tisíc planet a planetek. Má totiž významnou pobočku v observatoři na vrcholu Kleti.

Pracoviště asi dvacet kilometrů od Českých Budějovic je nejvýše položenou observatoří v Česku – ve výšce 1070 metrů nad mořem – a má nejvíc jasných nocí, neboť se nachází nad inverzí. Na Kleti je teleskop Klenot s metrovým průměrem zrcadla. Po Ondřejově je to druhý největší dalekohled u nás a největší specializovaný dalekohled na planetky a komety v Evropě.