Kaly z lagun v Ostravě ještě nějaký čas zůstanou. Diamo musí zpracovat dodatek smlouvy

Odstraňování kalů v Ostravě se protáhne (zdroj: ČT24)

Ministerstva financí a životního prostředí souhlasí s tím, aby kaly z lagun v Ostravě zůstaly ještě nějaký čas – nově se hovoří o roce 2020. Jak uvedla Mladá fronta Dnes, vedení státního podniku Diamo už dostalo doporučení připravit dodatek smlouvy k likvidaci kalů z lagun Ostramo. Vedení města ale chce, aby byly kaly odvezeny co nejdříve.

„Velkou část laguny R3 se nám již podařilo odtěžit. V současné době nám tady zůstává zhruba devět deset tisíc tun hlinky, které ještě musíme upravit,“ popsal aktuální stav prací Martin Chyba ze společnosti AVE CZ, která má konečnou likvidaci nebezpečného odpadu na starosti.

Podle smlouvy měly být všechny kaly včetně hlinek do konce tohoto týdne vytěženy a odvezeny z Ostravy ke spálení nebo do meziskladu v Čáslavi. To už však firma AVE CZ nestihne. Další setrvávání tohoto materiálu ve městě kritizuje ostravský magistrát. „Osobně jsem přístupem obou ministerstev velmi zklamán. Ukazuje se, že stát velké ekologické zakázky řídit neumí. Bohužel černý Petr zůstává zase v rukou města Ostravy,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Společnost AVE CZ už ale pracuje na podpisu doplňku smlouvy, který by firmě dovolil ponechat kaly v Ostravě místo plánovaného převozu do meziskladu v Čáslavi. Tam měly podle smlouvy zůstat do doby, než budou spáleny v elektrárně ve Vřesové na Sokolovsku.

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Milana Řepky musí navržené řešení schválit ministerstva financí a životního prostředí a Diamo. Ministerstvo financí, které projekt financuje, už informovalo podnik Diamo.

„Diamo intenzivně pracuje na tom, aby další postup odpovídal požadavkům a doporučením ministerstev životního prostředí a financí a zároveň byl v souladu se zákonem. Je zadáno zpracování právního rozboru k případnému dodatku,“ uvedla mluvčí státního podniku Jana Dronská.