Útok na Indy v Písku jde k soudu. Třem mladíkům hrozí až pět let vězení

Trojici mužů, kteří na konci července v Písku napadli čtveřici Indů, chce státní zástupce pohnat před soud. Při útoku doprovázela trojici i větší skupina extremistů, jeden z napadených skončil v nemocnici. Tři mladíky obžaloval státní zástupce z výtržnictví, pokusu o ublížení na zdraví a násilí proti skupině obyvatel. Za to by jim mohlo hrozit až pět let vězení.

„K okresnímu soudu v Písku byla podána obžaloba z trestných činů výtržnictví, pokusu o ublížení na zdraví a násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Rozhodná kvalifikace je ublížení na zdraví, takže horní hranice trestu je pět let odnětí svobody,“ řekl písecký okresní státní zástupce Zbyněk Polívka.

K útoku došlo uprostřed prázdnin na frekventovaném místě v Palackého sadech v Písku. Skupina extrémistů se sešla už 27. července večer. Kolem půl druhé ráno pak bez předchozího konfliktu nebo sporu napadli skupinu Indů. Ti se snažili utéct, agresoři je ale dohnali. Trojice obviněných ve věku 19, 20 a 23 let, které doprovázelo nejméně dalších pět lidí, pak cizince fyzicky napadla. Útočníci se maskovali kuklami přes obličej. Tři z napadených utrpěli drobná zranění, čtvrtý byl hospitalizován.

Policisté trojici mužů zadrželi v polovině srpna a zahájili proti nim trestní stíhání. Vyšetřování uzavřeli v polovině října. Státní zástupce se tak se spisem vypořádal za pouhé dva týdny.