Některé obce neměly od revoluce jiného starostu. Kuchařovice u Znojma čeká změna po 28 letech

Starosta Kuchařovic opouští svou kancelář po skoro 30 letech (zdroj: ČT24)

Ještě před volbami je jasno, že v některých obcích dojde k velké změně. Tamní starostové, kteří v čele stáli od prvních svobodných voleb v roce 1990, se totiž rozhodli znovu nekandidovat. Patří mezi ně i starosta z Kuchařovic na Znojemsku Lubomír Mlejnek.

„Možná mi běhá mráz po zádech, protože vlastně ukládám do archivu to, co jsem celých osmadvacet let dělal,“ odpovídá na otázku, jak mu je, když balí své věci z kanceláře.

Paradoxně se nikdy netoužil stát politikem. Po revoluci v roce 1989 se ale nechal přemluvit a kandidoval za Občanské fórum. „Kývl jsem s tím, že půjdu z posledního devátého místa na kandidátce. A dopadlo to, jak to dopadlo,“ popisuje Mlejnek. Místní ho pak ve volbách zvolili sedmkrát za sebou.

Zpočátku prý bylo nejtěžší se zorientovat, jaké má vlastně pravomoce. Od svého prvního zvolení ale věděl, že chce podporovat společenský život v obci. Za největší úspěch považuje starosta to, že se podařilo do obce vrátit základní školu.

Naopak za největší problém – který se mu nepodařilo vyřešit – považuje Lubomír Mlejnek dopravu. Přes Kuchařovice totiž denně projede šestnáct tisíc aut, která tudy objíždějí Znojmo. Právě to je podle současného starosty největší výzva pro jeho nástupce.