Speciální ploty podél dálnic mají zamezit srážkám se zvěří. Ty staré totiž divočáci podlezou

Události: Odolnější ploty podél dálnic ochrání zvěř i řidiče (zdroj: ČT24)

Stavební firmy v těchto dnech instalují kolem dálnic v Česku speciální zesílené ploty. Ty jsou odolnější než běžné ploty lemující dálnice a mají lépe bránit zvířatům, aby se dostala na vozovku. Každý rok totiž způsobí zvířata na silnicích kolem 12 tisíc dopravních nehod. A právě na podzim se zvířata pohybují po silnicích a v jejich těsném okolí nejčastěji, protože se ze sklizených polí stěhují za potravou.

 „Jen od začátku tohoto týdne řešili dopravní policisté v Karlovarském kraji celkem sedm dopravních nehod, kdy se řidiči střetli s lesní zvěří,“ říká mluvčí Policie Karlovarského kraje Kateřina Krejčí. Od začátku roku je to už 300 případů. 

V celém Česku jich je už přes osm tisíc, což je zhruba o 400 víc než loni. Zvířata při kolizích většinou zahynou a škody na autech šplhají do milionů. 

Staré ploty zvěř nezastaví

Staré ploty divočáci bez problémů podlezou. „Pokud projde prase nějakým méně zabezpečeným plotem, tak následuje srnčí, … dančí,“ vysvětluje vedoucí lesní výroby Loketských městských lesů Jaroslav Adámek.

Nové ploty by měly být odolnější a silnější, jsou z odolnějších materiálů a budou zapuštěné do země. „Ten plot je napnutý na 150 kilogramů tahu, takže už i to v podstatě znemožňuje průniku zvěře,“ upřesňuje technik Jakub Nohejl.

Základy sloupků sahají až do hloubky 90 centimetrů. „Nově doplňované ploty jsou samozřejmě pevnější, jsou realizované podle nových technických podmínek,“ dodává ředitel ŘSD Karlovarského kraje Lukáš Hnízdil.

Co kilometr, to milion korun

Desítky kilometrů vylepšených plotů budou chránit řidiče i zvěř ještě letos. Nejprve na místech častých střetů se zvířaty, postupně by se měly objevit podél všech nových úseků dálnic. Ty v Karlovarském kraji patří mezi první. „Jedná se řádově o 33 kilometrů za 33 milionů korun,“ doplňuje Hnízdil.

Řidiči ale nemusí mít strach, že by je dráty v případě nebezpečí uvěznily na dálnici. Nové ploty budou mít únikové rámy, aby v případě nehody mohli lidé od silnice odejít do bezpečí. Přitom zvěř se přes bránu nedostane, je otevíratelná jen z jedné strany a z té druhé je zarážka.