Za pád střechy v České Třebové dostali projektant a statik podmínky

Události: Za pád střechy v České Třebové uložil soud podmínky (zdroj: ČT24)

Orlickoústecký okresní soud udělil podmínku projektantovi střechy sportovní haly v České Třebové, která se loni zřítila, a statikovi, který se na projektu podílel. Projektant Pavel Škorpil i statik Jiří Khol dostali dvouleté tresty s podmíněným odkladem na dva roky. Oba byli obžalováni z obecného ohrožení z nedbalosti.

Soud v Ústí nad Orlicí vynesl verdikt déle než rok a půl po pádu střechy, před kterou stihli všichni, kdo tehdy v hale byli, utéct. Rozsudek není pravomocný, obhájci podali na místě odvolání. Soud kromě podmíněných trestů udělil oběma obžalovaným také pokuty. Projektant Škorpil má uhradit 200 tisíc korun a pokud neuspěje u odvolacího soudu, nebude moci tři roky pracovat v oboru. Statik Khol má zaplatit 100 tisíc.

Podle soudního znalce se střecha zřítila kvůli špatnému a poddimenzovanému spoji dolní pásnice, která byla rozdělena na dva díly. Střešní konstrukce byla sestavena z dřevěných vazníků. Znalec konstatoval, že mezi statickým modelem a realizací konstrukce nebyl soulad, střecha byla nedostatečně ztužena a při stavbě chyběly pravidelné kontroly. Soud konstatoval, že projektant pochybil tím, že poddimenzovanou konstrukci vyprojektoval, statik tím, že vadu nezjistil. Škorpil zavinění odmítl. Podle něj vznikla závada při výrobě vazníků a jejich montáži.

Zborcení během florbalového zápasu

Docela nová střecha sportovní haly v České Třebové se zřítila loni v polovině ledna. Byla čerstvě zkolaudovaná a uvnitř se právě hrálo florbalové utkání. I když záběry z kritických okamžiků, které byly později zveřejněny, vypadají dramaticky, obešlo se neštěstí bez vážnějších následků – všech 80 lidí, kteří uvnitř byli, stihlo utéct, pouze tři utrpěli lehčí poranění.

Pardubické hejtmanství, o jehož investici šlo, pak muselo zrušit slavnostní otevření nové haly – to mělo proběhnout až den po pádu střechy. Vinu za neštěstí zprvu všichni odmítali. Projektant vzkázal, že dodržel všechny normy.

Záběry zřícení sportovní haly v Událostech ČT 26. 4. (zdroj: ČT24)

Projektant stavby ale nakonec skončil na lavici obžalovaných spolu se statikem, které si najala subdodavatelská společnost, která vazníky vyrobila.

Rok po pádu střechy začala sportovní hala znovu fungovat. Nová střecha má trochu odlišnou konstrukci, na doporučení nezávislých statiků je z dřevěných plnostěnných vazníků namísto předchozích příhradových. Užitná výška haly se tak zvýšila ze 7,5 na 9 metrů. Střecha zůstává i po osmi měsících na svém místě.

Za původní stavbu zaplatil Pardubický kraj téměř 58 milionů korun. Oprava se potom hradila z pojištění generálního dodavatele a výrobce nosníků, kterého ovšem třebovský incident přivedl ke krachu.