Kaplanovu turbínu v Obřanech zastavilo sucho. Problémy letos měla většina malých vodních elektráren

Sucho zastavilo Kaplanovu turbínu (zdroj: ČT24)

Téměř čtyři miliony korun investoval loni majitel do rekonstrukce původní Kaplanovy turbíny v brněnských Obřanech, aby z vody vyráběla elektrickou energii. Po roce a půl ji ale zastavilo sucho. To komplikuje provoz i ostatních vodních elektráren. Naopak solární elektrárny vyráběly elektřinu celé léto.

Poprvé Kaplanovu turbínu zastavilo ukončení provozu místní textilky v roce 1991, podruhé letošní sucho. „Vertikální hřídel se pohybuje silou průtoku vody, pohyb se přenáší na asynchronní generátor. V létě turbína zhruba dva měsíce stála, nebyla voda,“ řekl provozovatel turbíny Josef Franc.

Kaplanova turbína je přetlaková turbína s velmi dobrou možností regulace. Toho se využívá především v místech, kde není možné zajistit stálý průtok, nebo spád. Kaplanovy turbíny byly instalovány v místech s vysokým průtokem a malým výškovým spádem. Například dolní toky velkých řek. Turbínu vynalezl profesor brněnské techniky Viktor Kaplan.

Kaplanova turbína
Zdroj: ČT24

Víkendový déšť sice turbínu na chvíli rozjel, ale ne na dlouho. „Už se zase vypnula, dnes už je to potřetí,“ postěžoval si Josef Franc. Dokud intenzivně nezaprší, nic se nezmění. Ročně v brněnském areálu bývalé textilky ušetřili ročně přes dvě stě tisíc korun, kvůli suchu ale letos odhadují úsporu jen asi na třetinu.

I přes vydatné deště ze začátku týdne v povodí Moravy hlásí sucho třicet dva měřicích stanic ze sto devadesáti šesti. Do řek Povodí Moravy se dostalo jen minimum vody, většina dešťových srážek se vsákla. „Hydrologické sucho tak pokračuje,“ uvedl mluvčí podniku Petr Chmelař.

Víkendové a pondělní srážky podle něj způsobily rychlý vzestup hladin vodních toků, hladiny se už ale vracejí na úroveň z minulého týdne. „V případě, že nepřijdou další dešťové srážky, dá se předpokládat, že se Morava bude opět blížit historickému minimu z minulého týdne,“ poznamenal generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Solární elektrárna energii vyráběla, ale přehřívala se

Solární elektrárna ve vinařství v Novosedlech na Břeclavsku díky slunečným dnům energii naopak vyrábí a vyráběla prakticky celé léto. I když ne tak efektivně. „Čím více slunečných dnů, tím je to lepší. Ale zase ta extrémní vedra, která panovala letošní léto, vytvořila problém, že se fotovoltaika začala přehřívat,“ vysvětlil vedoucí vinařství Marcinčák Marek Koštial. Díky vlastní energii ze střechy tady ušetří vinařství až dvěstě tisíc korun ročně.