Za prodej pozemků pod domy v Krči dostalo vedení družstva pokutu

Za prodej pozemků pod domy v Zeleném údolí v pražské Krči dostali předseda Lidového bytového družstva Praha 4 Přemysl Šíma a členka představenstva Hana Svobodová pokuty. Podle soudu porušili povinnosti při správě cizího majetku, Šíma za to má zaplatit 600 tisíc korun, Svobodová 200 tisíc. Zda bude rozsudek pravomocný, není zatím jasné, obhajoba i obžaloba si vzaly lhůtu pro případná odvolání.

LBD Praha 4 prodalo pozemky pod domy v Zeleném údolí za 18,5 milionu korun firmě GV Reality, která je pak nabídla majitelům domů, ale za podstatně vyšší cenu. Hrozila jim i demolicí domů, pokud pozemky neodkoupí.

Podle předsedkyně senátu obvodního soudu Jany Petrákové obžalovaní z vědomé nedbalosti zavázali družstvo k prodeji pozemků za zafixovanou cenu 18,5 milionu korun, aniž by předtím zajistili jejich kvalitní znalecký posudek. „Jedná se o komplikovaný případ. Vnitřní logiku mají argumenty všech zúčastněných stran,“ uvedla zároveň soudkyně.

Způsobenou škodu Obvodní soud pro Prahu 4 vyčíslil na 5,3 milionu korun, obžaloba přitom hovořila zhruba o 25 milionech. Hodnotu pozemků prodaných za 18,5 milionu totiž vyčíslila na 43 milionů. O uzavřené smlouvě navíc Šíma členy družstva informoval se zpožděním a nepřesně a nebyla podle spisu ani schválena na členské schůzi. Žalobce žádal pro Šímu i Svobodovou podmínku, náhradu škody a zákaz činnosti. Oba představitelé LBD naopak vinu odmítli. 

Šíma odkázal soud na spory, které dlouhodobě má s několika členy družstva, kteří podle něj za obviněním stojí. Zpochybnil také znalecké posudky, o které se opřela obžaloba. Svobodová v závěrečné řeči ujistila, že nejednala s úmyslem překročit své pravomoci. Celý případ se táhne osm let a někteří svědci již zemřeli.