Soud zmírnil trest za vraždu romského řidiče v Chomutově. Byla to prý zbrklost, ne rasismus

Odvolací vrchní soud poslal Petra Bendu za loňské zastřelení Roma na chomutovském sídlišti na sedm let do vězení. Zmírnil tak původní trest 12,5 roku, který Bendovi letos v dubnu udělil ústecký krajský soud. Verdikt je pravomocný.

Podle justice vražda neměla rasový podtext. „Šlo prostě o zbrklé, zkratkovité jednání, o špatně vyřešenou situaci,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu Martin Zelenka, proč vrchní soud vyhodnotil čin na rozdíl od ústeckého krajského soudu jako prostou vraždu, nikoliv vraždu spáchanou s rozmyslem.

Bendovi tak hrozilo deset až 18 let. Vrchní soud mu uložil trest pod zákonnou sazbou, protože zohlednil jednak Bendovu bezúhonnost, jednak „jisté spoluzavinění ze strany poškozeného“. Zatímco Benda byl v době střelby střízlivý, oběť byla pod vlivem alkoholu a drog.  

Ke střelbě došlo loni 27. května kolem třetí hodiny v noci v Jirkovské ulici u bloku panelových domů. Benda tvrdil, že chtěl zastavit dodávku, která podle svědectví jeho matky jezdila kolem a narážela do jiných aut i do lidí.

Seběhl proto před dům, kde bez varování vystřílel celý zásobník na kabinu řidiče. Zbraň držel dlouhé roky legálně. Muže za volantem několikrát zasáhl, mimo jiné do hrudníku a zad. Muž následkem těžkých zranění zemřel. 

Svědci později potvrdili, že zabitý řidič předtím srazil družku svého strýce a naboural několik aut. Dodávka nicméně v době střelby jela jen rychlostí chůze a nikoho neohrožovala.

Počátkem dubna Benda před soudem odmítl, že by chtěl někoho zabít. Rodině mrtvého Roma se v jednací síni omluvil. Uvedl, že se obával o životy lidí venku i svůj. Rušení nočního klidu na sídlišti je podle něj téměř každodenní, tentokrát se ozýval křik a řev a dodávka jen těsně minula skupinku lidí. Střílet prý začal až ve chvíli, kdy se k němu dodávka přiblížila a on se bál i o svůj život.