Seniory z Jeseníku spojí se strážníky komunikátor. SOS tlačítko budou nosit na krku

Pomocí speciálního komunikátoru budou v úzkém spojení s městskou policií senioři v Jeseníku. V novém projektu prevence kriminality jich bylo vybráno prvních patnáct. Hlasový komunikátor je v případě nebezpečí či ohrožení na životě okamžitě spojí s dispečinkem strážníků, kteří poté budou moci zalarmovat v případě potřeby hasiče či zdravotníky.

Komunikátor má navíc pádový senzor, informoval mluvčí jesenické radnice Richard Kapustka. Podle vedení jesenické městské policie je tento projekt v Olomouckém kraji ojedinělý.

„Na hlasovém komunikátoru o velikosti zhruba větší krabičky od sirek, který se nosí jako přívěsek na krku nebo v kapse, stačí zmáčknout tlačítko SOS a na našem dispečinku se uvede do pohotovosti zařízení vydávající výstražné světelné i zvukové efekty, takzvaný maják. Okamžitě tak víme, že se člověk ocitl v nouzi a potřebuje naši pomoc. Hlasový komunikátor má navíc pádový senzor, takže když spadne na zem, spustí se u nás varovný signál,“ uvedl ředitel jesenické městské policie Miroslav Táborský. 

Do systému lze se souhlasem zájemce o tuto službu uvést všechny relevantní informace (např. kontakt na blízké, údaje o zdravotním stavu, pozn. red.) vedoucí k co možná nejefektivnějšímu zásahu v případě ohrožení.
Miroslav Táborský

Strážník na dispečinku se poté může se seniorem spojit a komunikovat s ním právě pomocí hlasového komunikátoru. „Podle mne je tento systém rychlejší a na ovládání pro seniory přehlednější než mobilní telefon,“ dodal Táborský.

Napodobili Břeclav, kde mají 90 komunikátorů

Vedení jesenické městské policie se s projektem seznámilo v Břeclavi, kde tento systém praktikují již od roku 2015. Zpočátku tamní městská policie disponovala 25 hlasovými komunikátory, dnes jich obsluhuje 90. 

V Jeseníku mají nyní k dispozici 17 takových zařízení. Patnáct z nich je určeno pro seniory a dva pro terénní pracovnice úřadu, které se při výkonu své práce setkávají s rizikovými situacemi.

Seniory zapojené do projektu vybrali sociální pracovníci, služba je pro ně zdarma. Do systému se mohou zapojit i další lidé, služba pro ně je však již placena. Celý projekt přišel na necelých 100 tisíc korun, velká část je hrazena z dotací.

Tlačítko je i pro děti

Na výběru osob, jimž bude v rámci projektu nabídnuto SOS tlačítko, se podílí jesenický odbor sociálních věcí a zdravotnictví a Centrum sociálních služeb.

Služba je pro seniory bezplatná po dobu jednoho roku, tedy po dobu trvání projektu. Jinak je placená – měsíční poplatek vyjde na 300–360 korun podle počtu zájemců.

„V případě většího zájmu se do systému mohou zapojit i další lidé, ti by ale již od prvopočátku službu hradili. Nouzové tlačítko lze například využít i pro děti, které bydlí na odlehlých místech a musí chodit do školy přes riziková místa a podobně,“ doplnil Táborský. 

Městská policie v Jeseníku se do projektů prevence kriminality pravidelně zapojuje od roku 1998, od té doby jich podle mluvčího radnice Kapustky uvedla v život více než 50, celkové náklady převýšily devět milionů korun.