Nejvyšší soud zrušil trest exnáměstkovi hejtmana. Za nákup rentgenů měl mít dvouletou podmínku

Nejvyšší soud zrušil dvouletý podmíněný trest pro někdejšího náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislava Všetečku (ODS). ČT informaci zjistila z justiční databáze. Všetečka dostal v roce 2016 podmínku kvůli nákupu rentgenů pro krajské nemocnice. Nyní se případ vrací ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

Za rentgeny, jejichž nákup Rostislav Všetečka v roce 2008 podepsal, zaplatily krajské nemocnice necelých 118 milionů korun. Podle původního rozsudku tehdejší náměstek smlouvu podepsal neoprávněně. O tom však Nejvyšší soud zapochyboval.

„Obviněnému nelze přičítat k tíži, že porušil povinnost, která mu byla uložena zrušeným zákonným ustanovením. Pochybení odvolacího soudu shledává Nejvyšší soud natolik závažným, že je jedním z důvodů, proč rozsudek odvolacího soudu zrušil a věc mu vrátil k dalšímu projednání,“ odůvodnil předseda soudního senátu i Nejvyššího soudu Pavel Šámal, proč zrušil původní rozsudek.

Podle obžaloby způsobil škodu za nejméně 16,5 milionu

Obžaloba tvrdila, že kontrakt, který Všetečka uzavřel za Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje se společností PURO-KLIMA, byl předražený. Podle obžaloby se maximální cena rentgenů na trhu pohybovala jen okolo sto milionů korun. K uzavření smlouvy si navíc Všetečka nevyžádal souhlas dozorčí rady holdingu. Tím vším podle obžaloby způsobil holdingu škodu nejméně 16,5 milionu korun a dopustil se porušování povinností při správě cizího majetku.

Za to byl Všetečka v roce 2016 Krajským soudem v Hradci Králové pravomocně odsouzen k dvouletému vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Současně mu soud na čtyři roky zakázal vykonávat funkce ve statutárních orgánech obchodních společností. 

Povinnost vyžádat si souhlas dozorčí rady upravoval obchodní zákoník. Ten byl ale od ledna 2014 zrušen a nahrazen novým občanským zákoníkem, který takovou povinnost už neupravuje. A právě to musí nyní Krajský soud v Hradci Králové při svém opětovném projednávání Všetečkovy kauzy zohlednit. 

Nové vedení kraje Všetečkovu smlouvu zrušilo

Rostislav Všetečka byl v letech 2004 až 2009 prvním náměstkem královéhradeckého hejtmana Pavla Bradíka (ODS) pro zdravotnictví. Z titulu své funkce byl předsedou představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.

Zakázka na rentgeny, kterou Všetečka uzavřel, měla mít i další etapy. Nové vedení kraje v čele s ČSSD v ní už ale po roce 2008 nepokračovalo. V roce 2009 se Královéhradecký kraj s firmou PURO-KLIMA dohodl na zrušení Všetečkou podepsané smlouvy a na uzavření nové smlouvy na dodávku rentgenů. 

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje funguje od ledna 2004 a řídí činnost nemocnic v Jičíně, Náchodě, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou, Broumově, Jaroměři a Dvoře Králové nad Labem.