Brňané opět ubránili město před švédskou přesilou. Stejně jako za třicetileté války

V Brně si připomněli výročí úspěšné obrany města při švédském několikatýdenním obléhání za třicetileté války v srpnu 1645. Do dobových uniforem se převléklo téměř dvě stě padesát lidí. Program završila bitevní ukázka na svazích hradu Špilberk. Už dopoledne položili účastníci kytici v kostele svatého Jakuba u hrobu Raduita de Souches, velitele obránců Brna.

Při několikaměsíčním obléhání Brna za třicetileté války měli Švédové velkou převahu. Obranu Brna prý kromě obyvatel města tvořila jen asi pětistovka vojáků a tisíc členů městské milice, kdežto pod hradbami tábořilo 28 tisíc Švédů vedených obávaným generálem Torstensonem. Úspěch Brňanů přispěl k tomu, že se město stalo na úkor dobyté Olomouce hlavním městem Moravy.

V Brně odbíjí poledne v jednáct

S obranou města se pojí známá brněnská pověst. Torstenson se prý po dlouhém neúspěšném obléhání zavázal, že pokud nedobude město do poledne, odtáhne. Byl velmi blízko úspěchu, a proto se obránci uchýlili ke lsti a z chrámu na Petrově odzvonili poledne už v 11:00. Švédové skutečně odtáhli a ze lsti se stala dodnes udržovaná tradice „brněnského poledne“.

Oslavy se v Brně konají každé léto, tentokrát to byly hned dva víkendy po sobě. První víkend měl spíše duchovní a hudební zaměření, nyní pořadatelé nabídli zábavu ve vojenskohistorickém duchu. Z programu si tak podle organizátorů mohl vybrat každý.

„Přináší duchovní rozměr, seznamuje návštěvníky s historií a připomíná památné okamžiky našeho města,“ uvedla ředitelka Turistického informačního centra Brno Jana Janulíková. Takzvaný Den Brna se slaví vždy v sobotu okolo 15. srpna, svátku Nanebevzetí Panny Marie, která je od roku 1645 uctívána jako patronka a ochránkyně města.