Vypuštěným rarohům se dlouho nechtělo z Hradce: Jeden nakonec vyletěl do Polska, další uhynul

V Česku nežije víc než 20 párů rarohů (zdroj: ČT24)

Počátkem července vypustili z budovy hradeckého ředitelství státního podniku Lesy ČR tři čerstvě odchované rarohy velké. Vzácné ptáky bylo možné sledovat, redaktor ČT Vlastimil Weiner proto po měsíci zjišťoval, jaký je jejich osud. Jeden pták už bohužel po zranění přišel o život, další ale pořád krouží nad Hradcem, přičemž jeden raroh stihnul i výlet do Polska.

Vypuštění ptáci dlouho nechtěli z místa odletět. Až koncem července se jeden vydal směrem na Brémy na severu Německa. Cestou se ovšem zranil a uhynul. Druhý pták stále krouží nad Hradcem, třetí nabral kurs do Polska nad Českým Těšínem. Ale po dvou dnech byl zpátky u vypouštěcí klece: „To je něco fantastického, já jsem za 24 let nezažil, aby se pták vrátil z takové dálky,“ podivuje se ornitolog Petr Zvolánek. 

Riziko, že raroha potká v přírodě nehoda, je vysoké. Často se střetnou s dráty vysokého napětí. I proto jich v Česku nežije víc než dvacet párů. „Raroh je ohroženým druhem, z naší přírody mizí a jakákoliv podpora pro něj může být v tuto chvíli přínosem. Do budoucna je to naše parketa,“ uvedl Tomáš Pospíšil, pověřený ředitel podniku Lesy ČR.

Státní lesníci se programu na záchranu dravců věnují už skoro čtvrt století. „Za těch 24 let jsme vypustili přes 50 ptáků, jak sokolů, tak rarohů. Pokud přežívají a řádově po měsících někde zjistíme, že se ještě pohybují nebo máme nějakou zpětnou vazbu, tak z toho skutečně máme radost,“ dodává ornitolog Petr Zvolánek. Další rarohy chtějí lesníci vypustit znovu příští rok.