Čapkovu vilu na Vinohradech před rekonstrukcí navštívily stovky lidí

Vila spisovatele Karla Čapka na pražských Vinohradech se v pátek večer vůbec poprvé otevřela veřejnosti při příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa. Vilu navštívily stovky lidí. Pro velký zájem otevře radnice budovu opět 9. srpna a možná i v dalších termínech.

Lidé si mohli poprvé prohlédnout budovu, ve které se scházeli první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, Ferdinand Peroutka a další osobnosti první republiky. Návštěvníci přijeli nejen z Prahy, ale i z jiných měst. Vzhledem k omezenému prostoru uvnitř vily vstupovali dovnitř každých deset minut v menších skupinách.

„Jsem strašně rád, že jsem to viděl. Nechápu, proč to pět let trvalo, než jsme se sem mohli podívat,“ řekl po prohlídce jeden z členů Společnosti bratří Čapků Jiří Karel Klika. Na pražské Vinohrady přijel ze Staré Hutě, kde měl Čapek své letní sídlo. Podle něj patří tento slavný spisovatel mezi největší osobnosti české historie a kultury. Doufá proto, že se vila veřejnosti co nejdříve otevře už napořád. 

V některých místnostech je vestavěný nábytek, jinak je budova téměř prázdná, protože Praha 10 chystá její celkovou obnovu. V novém by se mohla vila představit nejpozději v roce 2021.

Přestože rekonstrukce ještě nezačala, podle místostarosty mohla být pro návštěvníky lákavá možnost porovnat si vnitřek vily nyní a v budoucnu po dokončení opravy. „Ve vile bude promítáno krátké video, jak to zde vypadalo, když jsme vilu koupili, a zhruba 50 fotografií, které dokládají historický stav,“ uvedl místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek.

Některé archiválie jsou v depozitářích, jiné cennosti jsou součástí výstav. Celkem dvanáct děl a artefaktů bylo zapůjčeno na výstavu do Japonska, další na výstavy v Galerii středočeského kraje nebo Národní galerii. Ve vile byla nalezena například sádrová posmrtná maska, která byla spisovateli sejmuta asi hodinu po smrti.

Odborníci při zkoumání vily objevili také vějíř, který měla Čapkova manželka Olga Scheinpflugová na jeho pohřbu. Mezi cennostmi, které byly ve vile nalezeny, jsou i sešity se skicami z cest spisovatele, fotografie z mládí i neznámá kresba Karlova bratra Josefa z jeho věznění v koncentračním táboře.

Čapkova vila se nakrátko otevírá lidem (zdroj: Události ČT)

Jako by si jen odskočil

Po dokončení oprav by se vila měla otevřít veřejnosti. Interiéry se však nemají stát muzeem. „Velmi stojíme o to, aby byl zachován genius loci, aby byl byt pietně upraven a aby měl návštěvník pocit, jako by si Karel Čapek jen na chvíli odskočil ven,“ uvedl Pek. Radnice chce podle něj vilu vrátit do stavu kolem roku 1935.

Pracovní skupina k projektu se snaží zjistit, jaká byla v budově výmalba, kde byly původně dveře nebo jaká byla koupelna či kuchyně. Díky slibu zachování ducha místa zvolili při prodeji dědicové Olgy Scheinpflugové nabídku radnice, přestože byla oproti jiným nabídkám nižší.

Bratři Čapkové si dvojdům nechali postavit v letech 1923 až 1924 podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Po jejich smrti zdědili dům příbuzní. Spisovatelovu polovinu zakoupila radnice předloni. Praha 10 za nemovitost zaplatila 28 milionů korun, za inventář 15,9 milionu. Druhá část dvojvily patří potomkům Josefa Čapka.